Рудо: Отворен први сајам домаћих производа

Срна
Рудо: Отворен први сајам домаћих производа

Рудо - У Рудом је данас отворен Први сајам домаћих производа на којем учествује више од 100 излагача из 14 општина региона Дрина-Тара.

Излагачи из Републике Српске и Србије представили су на Сајму "Рудо 2015" богату понуду производа из домаће радиности, од хране и пића, меда и љековитог биља, до ручно израђених одјевних предмета, предмета за домаћинство и уникатних сувенира.
 

Светлана Вуковић из Иницијативног одбора за организацију сајма каже да је идеја за покретање сајма већ дуго присутна. "Ове године смо одлучили да добрим заједничким радом покренемо сајам и успјели смо да из пројекта Главне канцеларије – секретаријата сталне радне групе за регионални развој у југоисточној Европи- Скопље /СЊГ/ добијемо финансијску подршку за манифестацију", навела је Вуковићева.

Она је додала да су на сајму представљене и еко и туристичке организације из регије, као и стари занати.

Начелник општине Рудо Рато Рајак рекао је да је веома задовољан што је ова локална заједница домаћин овакве сајамске манифестације.

"Она је резултат рада ентузијаста и малих предузетника из Рудог с циљем да општина на овај начин искаже своје потенцијале, природне ресурсе и домаће производе, како би се дао подстрек предузетништва и пољопривреде", истакао је Рајак.

Он је додао да је општина Рудо једним дјелом помогла финансирање ове манифестације и захвалио свима који су не штедећи своје снаге уложили да ова манифестација успије.

Жељана Пјевалица је на сајму домаћих производа представила штанд општине Братунац. "Представљамо се са женским удружењима жПриродаж и жМајаж, а основни циљ је економско оснажење жена. Овдје су изложени различити производе наших жена - вина, џемови и ручна радиност", рекла је она.

Миланка Батинић представила је Пчеларски центар "Батинић" са Сокоца.

"Радимо препарате на бази пчелињих производа и љековитог биља. Препарати су природни, без хемије - мелеми, креме, тинктуре, козметика, лосиони, и очекујемо добру заинтересованост", рекла је Батинићева.

Жељко Мацановић из општине Пљевља, који излаже органско брашно од хељде, ражи и јечма, каже да је много заинтересованих, да има и куповине, те да су утисци са сајма одлични.

Производи су узложени на 36 штандова, а у оквиру ове дводневне манифестације биће одржана и предавања за пољопривредне произвођаче, ревија "Сирогојно компани" и такмичење за најукуснији колач. Учешће на сајму узеће и ученици који ће се такмичити у цртању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана