Rudo: Heroji iz paklenog tunela nisu zaboravljeni

R. Ta.
Rudo: Heroji iz paklenog tunela nisu zaboravljeni

Rudo - Tanja Kastratović-Marinković smogla je snage da dođe do tunela na Brodaru i zapali svijeće na spomen-obilježju, na mjestu gdje je u sanitetskom vozilu prije 25 godina ubijena njena majka Ljubica, medicinska sestra i doktorica Stojana Jojović.

- Za ovaj zločin nikad niko nije odgovarao, iako se tačno zna ime komandanta jedinice Armije RBiH koja je pucala na sanitetsko vozilo - rekla je Kastratović-Marinković.

U tunelu na regionalnom putu Rudo - Brodar, dugom 97 metara, od 9. do 17. septembra 1992. godine vojnici Armije RBiH opkolili su devet boraca VRS iz Višegrada i Rudog koji su se junački borili punih osam dana.

Četvorica od njih su poginula u tunelu, a petorica su se pod okriljem noći iz njega izvukla i dočepala srpskih položaja.

Jedan od preživjelih Željko Toković ispričao je da je kamionom koji su zvali "Čarli" pokušao da dođe do tunela i uspio je, gdje je zajedno sa ostalim preživio pravi pakao.

- Najteže mi je bilo u tunelu kad sam gledao ranjene drugove kojima niko nije mogao pomoći - sjeća se Toković.

Potpredsjednik Boračke organizacije RS Miloš Lazović tvrdi da je to bio klasičan primjer ratnog zločina.

- Ubijene su dvije žene u vozilu pod znakom Crvenog krsta koje su pošle da pomognu ranjenicima i niko za to nije odgovarao - dodaje Lazović.

Po scenariju Vanje Bulića, režiser Srđan Dragojević je, inspirisan događajem u tunelu iz septembra 1992. godine, snimio film "Lepa sela, lepo gore".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana