Рудо: Хероји из пакленог тунела нису заборављени

Р. Та.
Рудо: Хероји из пакленог тунела нису заборављени

Рудо - Тања Кастратовић-Маринковић смогла је снаге да дође до тунела на Бродару и запали свијеће на спомен-обиљежју, на мјесту гдје је у санитетском возилу прије 25 година убијена њена мајка Љубица, медицинска сестра и докторица Стојана Јојовић.

- За овај злочин никад нико није одговарао, иако се тачно зна име команданта јединице Армије РБиХ која је пуцала на санитетско возило - рекла је Кастратовић-Маринковић.

У тунелу на регионалном путу Рудо - Бродар, дугом 97 метара, од 9. до 17. септембра 1992. године војници Армије РБиХ опколили су девет бораца ВРС из Вишеграда и Рудог који су се јуначки борили пуних осам дана.

Четворица од њих су погинула у тунелу, а петорица су се под окриљем ноћи из њега извукла и дочепала српских положаја.

Један од преживјелих Жељко Токовић испричао је да је камионом који су звали "Чарли" покушао да дође до тунела и успио је, гдје је заједно са осталим преживио прави пакао.

- Најтеже ми је било у тунелу кад сам гледао рањене другове којима нико није могао помоћи - сјећа се Токовић.

Потпредсједник Борачке организације РС Милош Лазовић тврди да је то био класичан примјер ратног злочина.

- Убијене су двије жене у возилу под знаком Црвеног крста које су пошле да помогну рањеницима и нико за то није одговарао - додаје Лазовић.

По сценарију Вање Булића, режисер Срђан Драгојевић је, инспирисан догађајем у тунелу из септембра 1992. године, снимио филм "Лепа села, лепо горе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана