Романија планинаре почастила зимском идилом

Срна
Романија планинаре почастила зимском идилом

Соколац - Више од 200 планинара учествовало је на Трећем прољећном походу на Романију, освојивши највиши врх ове планине Велики Лупоглав /1.652 метара/ иако им временске прилике данас нису биле наклоњене.

Организатор ове планинарске манифестације, увршетене у календар такмичења Планинарског савеза Републике Српске, је соколачко Планинарско друштво /ПД/ "Гласинац".


Секретар овог друштва Вера Мијатовић рекла је Срни да је у данашњем планинарском походу учествовало 25 друштава из Републике Српске и Србије и да је све протекло у најбољем реду, иако је учеснике на стази дугој 15 километара повремено пратио јак вјетар и сусњежица.

Према њеним ријечима, на овај поход, осим друштава из Републике Српске одазвала су се друштва из Прибоја, Крушевца, Краљева, Београда, Књажевца, Шапца, Бајине Баште, Лознице и Ваљева.

"У пратњи водича Велемира Нинковића и Мирослава Дивчића више од 220 људи је прошло стазом дугачком 15 километара од локације Надроманија гдје је наша планинарска колиба до највишег врха Романије Великог Лупоглава", каже Мијатовићева.

Она је додала да је неколико група планинара посјетило и Видиковац-Црвене Стијене, коту која је удаљена од планинарске колибе два километра, са које се пружа диван поглед према свим већим врховима источног и централног дијела БиХ.

Начелник општина Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да је овој општини велика част и задовољство што су домаћини оваквом скупу.

"Ово је резултат досљедног и напорног рада ПД жГласинацж које већ дуго година ради на окупљању љубитеља природе и здравог живота и успостављању пријатељских веза са свим друштвима у БиХ и Србији", рекао је Бјелица.

Он је истакао да локална управа даје максималну подршку раду овог планинарског друштва, као и у овам пројекту кроз који је општина Соколац заједно са УНДП-ом обезбиједила додатна средства за маркирање стаза на платоу Романије.

Бјелица је најавио да ће локална управа наставити активности у вези са рјешавањем питања планинарског дома на Романији.

Планинарску манифестацију "Трећи прољећни поход на Романију" подржали су општина Соколац, међународна организација "Ворлд вижн" и чланови ПД "Гласинац".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана