Rogatički Srednjoškolski centar kadrova: Od rodoljuba do doktora nauka u svijetu

Sreten Mitrović
Rogatički Srednjoškolski centar kadrova: Od rodoljuba do doktora nauka u svijetu

Rogatica - Dugogodišnja je tradicija u Srednjoškolskom centru “27. januar” u Rogatici da na kraju svake školske godine bude proglašen učenik generacije, koji tokom daljeg školovanja ima pravo na opštinsku stipendiju, ali se od njih isto tako očekuje da poslije ostanu u svojoj opštini i doprinose njenom razvoju.

Nažalost, to često ne bude tako, a mnogi se pitaju šta se dešava sa onima koji su se tokom srednjoškolskog školovanja isticali kao najbolji jer ih u Rogatici uglavnom nema.

Direktor škole Žakline Lelek s ponosom ističe da su, uz ekonomske tehničare i gimnazijalce, iz klupa ove ustanove izašle su generacije metalaca, građevinaca, drvnih tehničara, konobara, kuvara, elektrotehničara i elektroinstalatera i radnika tekstilnih zanimanja.

- Za posljednjih 10 godina kroz Centar je prošao 3.821 učenika. Među njima je bilo 598 odlikaša koji su uspješno nastavili i dalje školovanje i u najboljem svjetlu nas predstavili i u našoj republici i u bijelom svijetu - istakla je Lelek.

Prije deset godina, školske 2007/2008. godine, Rogatičanka Ljiljana Marijanović u svijet je pošla kao gimnazijalac. Upisala je osnovne studija elektrotehnike i računarstva, odsjek telekomunikacije u Novom Sadu. Nakon toga nastavila je i master studije na istom smjeru i završila 2014.

- Poslije dvogodišnjeg rada kao programer i istraživač, upisala sam doktorske studije u Beču na smjeru telekomunikacije, a ispite sam završila sa desetkom. Trenutno radim na Institutu za telekomunikacije Tehnološkog fakulteta u Beču kao asistent na projektu. Do sada sam odbranila šest naučnih radova, a moja teza se zasniva na istraživanju pete generacije tehnologija za mobilne komunikacije koju ću, nadam se, braniti početkom 2020. - ispričala nam je Ljiljana.

Godinu kasnije učenik generacije bila je ekonomski tehničar Sanja Tošović. U redovnom roku  završila  je  Ekonomski fakultet u Palama. Vratila se u Rogaticu, odradila pripravnički staž i dobila stalni posao, a sa porodicom namjerava da ostane u svom mjestu.

Dragana Radojčić, učenik je generacije 2009/2010. Iako sa diplomom gimnazijalke, upisala je elektrotehniku i računarstvo na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Kao stipendista fonda “Dositej” i države Srbije, studije je okončala sa prosječnom ocjenom deset.

Kao viši razvojni inženjer softvera Dragana je svoje znanje iskazuje na dizajnu i implementaciji softverskih rješenja za pametno upravljanje distributivnim mrežama u softverskoj kompaniji Šnajder elektrik. Njen rad posebno je fokusiran na obnovljive izvore energije i osmišljavanje rješenja na softversku kontrolu tih resursa.

Školske 2010/2011. učenik generacije rogatičkih srednjoškolaca bila je Negoslava Kanostrevac. Školske klupe zamijenila je amfiteatrom Medicinskog fakulteta u Banjaluci u smjeru farmacije. Diplomirala je 2017. i vratila se u rodnu Rogaticu. Pripravnički staž odradila je i posao magistra farmacije dobila u apoteci u Rogatici.

- Zanimljivo je da se, studirajući u Banjaluci, nisam mogla poistovijetiti sa tim gradom.  Jedva sam čekala da odem u svoju Rogaticu. Tako je bilo. Sve što sam poželjela ovdje sam i dobila. Posao, porodicu, a tu su mi majka, rodbina i prijatelji - kaže Kanostrevac.

Najbolja školske 2011/2012. bila je Anđela Stojanović.  Kao stipendista Fonda “Dr Milan Jelić” i Ministarstva prosvjete i kulture RS, školovanje  je nastavila  na Medicinskom fakultetu u Foči. Ostala su joj još tri ispita do završetka studija koje prati prosječna ocjena 9,49 uz objavljeni naučni rad iz infektologije koji je prezentovala na Međunarodnom studentskom kongresu medicine u  Slovačkim Kosicama.

Marija Veselinović bila je laureat generacije 2012/2013. Želju da studira fiziku realizovala je na Univerzitetu u Beču, u kome je završila osnovne studije u domenu nuklearne medicine koju je studirala uz rad kako bi za sebe obezbijedila troškove školovanja i izdržavanja.

Nakon završetka studija Marija je odradila praksu na Institutu za nuklearnu medicinu. Trenutno je na master studijima i stažira u sektoru nuklearne medicine pri Ujedinjenim nacijama sa sjedištem u Beču. 

Biser rogatičkog srednjoškolskog centra je i Marija Lošić. Ona je kao ekonomski tehničar bila najbolja u generaciji 2013/2014. Dalje školovanje nastavila je na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu na smjeru poslovni informacioni sistemi. Diplomirala je prošle godine čistom desetkom. Karijeru je počela graditi u Naftnoj industriji Srbije, a ljubav prema bankarstvu odvela ju je u Erste banku, jednu od vodećih kompanija za pružanje finansijskih usluga u srednjoj i istočnoj Evropi.

U timu najboljih rogatičkih srednjoškolaca u posljednjih 10 godina bio je i jedan muškarac, gimnazijalac Zlatko Šubara. Školovanje je nastavio na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, nakon čega se tamo i zaposlio.

Teodora Džatić je bila najbolja u generaciji  školske 2015/2016. godine. Školovanje je nastavila na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Banjaluci. U redovnom roku kao stipendista Ministarstva za prosvjetu i kulturu dala je sve ispite iz prve i druge godine. Uspješno “gazi” i treću godinu uz bavljenje nizom vannastavnih aktivnosti.

Studije u Novom Sadu započela je i Dejana Obradović, najbolja iz generacije 2016/2017. Upisala je Tehnološki fakultet, studijski program prehrambeno inženjerstvo i prvu godinu položila. Misli da nije pogriješila ni u odabiru fakulteta ni studijskog programa.

SŠC “27. januar”

Srednjoškolski centar (SŠC) pod imenom “27. januar” postoji od 12. jula 2012. Baštini prvenac srednjoškolskog obrazovanja u opštini, bivšu Ekonomsku školu “5.  maj”, koja je počela da radi 1960. godine. Na početku školske 1970, umjesto ekonomske škole osniva se Gimnazija “Pero Kosorić”, a nešto kasnije i Škola učenika u privredi od kojih se januara 1978. organizuje Srednjoškolski centar “Veljko Vlahović”.

- Poslije rata počeli smo kao Srednja škola, a onda Javna ustanova  SŠC “27. januar” Rogatica - kaže direktor Žaklina Lelek. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana