Рогатичанке ће шити за Европљане

Сретен Митровић
Рогатичанке ће шити за Европљане

Рогатица - Компанија "Мраз" из Пала проширењем пословања оживљава текстилну индустрију у Рогатици, али и доприноси смањењу броја незапослених, јер је планирала да запосли 50 радница од којих су неке већ сјеле за шиваће машине.

Ријеч је о предузећу за производњу и промет у текстилној индустрији које је почело са радом прије више од 35 година као мала породична кројачка радња са именом "Мраз".

Временом је ова фирма расла и ширила пословање, па је од мале занатске радионице прерасла у реномирану кућу кројења и шивења. Запошљава више од 70 радника који на најсавременијим шиваћим машинама, испуњавајући најстроже свјетске стандарде, шију и за потребе познатих европских компанија.

- Међу њима је и компанија "Грајф" из Њемачке са којом имамо дугорочну пословно-техничку сарадњу са тенденцијом даљег ширења и по обиму и асортиману производње - прича директор "Мраза" Радивоје Ковачевић.

То је и разлог, напомиње он, што су производни простори у Палама, иако солидни, постали уско грло даљег развоја.

- Излаз смо тражили у дислокацији дијела производње и тако смо дошли до Рогатице. С разлогом, јер смо знали да је ово мјесто било познато по текстилној индустрији и да су њени трагови још дубоко присутни - прича Ковачевић.

Његов син Младен додаје да у процјени нису погријешили.

- Овдје смо нашли један број радница које су већ радиле послове кројења и шивења и уз краћу обуку сјеле су за наше машине, као и већи број жена и дјевојака које су заинтересоване да раде ове послове. Ту је и свесрдна подршка начелника општине Милорада Јагодића и цијеле општинске управе - наглашава Младен.

У рекордном времену створени су услови за почетак производње.

- Адаптиран је простор у којем је некад био вртић код основне школе. Тренутно је за машинама осам радница, а ускоро ће доћи и нове - истиче он.

Заинтересованих за посао је доста. На разговор ове седмице дошло је чак 40 оних које желе да буду дио овог колектива.

Међу њима је и једна Рогатичанка која је раније радила посао шивења и једна са занимањем текстилног техничара. Остале морају на преквалификацију јер се ради о економским техничарима, гимназијалкама, трговцима и женама са другим занимањима. Обука ће се вршити у Рогатици.

- Првих 15 дана, по групама, кандидаткиње ће се упознавати са процесом рада и за то неће имати новчане накнаде, а наредна два мјесеца, за оне које се опредијеле да буду наше раднице, биће организована обука и преквалификација уз накнаду од 300 марака, које ће заједнички обезбиједити општина и "Мраз" - рекао је Радивоје Ковачевић.

Послије обуке најуспјешније кандидаткиње биће одмах укључене у процес производње, а плате ће зависити од личног учинка. План је да у првом кругу буде запослено двадесетак, а у другом сукцесивно, зависно од потребе послова, још 30 радница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана