Rogatičanin poklonio milion maraka narodnim kuhinjama

Sreten Mitrović
Rogatičanin poklonio milion maraka narodnim kuhinjama

Rogatica - Vijest da je Agan Hodžić, koji je rođen u selu Kovanj kod Rogatice, poklonio milion maraka kako bi narodni kazani bili puni odjeknula je juče širom regiona, ali nije iznenadila njegovu rodbinu, prijatelje i poznanike koji ističu da je ovaj humanista oduvijek bio velikog srca i široke ruke.

U njegovom rodnom selu juče su sa ponosom isticali da je njihov Ago, kako su ga zvali, cijelog života bio skroman, volio ljude i nije ih dijelio po nacionalnoj osnovi.

Kažu da je poticao iz radničke porodice te da ga bogatstvo koje je stekao u Kanadi, gdje je otišao trbuhom za kruhom, nije promijenilo.

To je dokazao i testamentom kojim je ostavio milion maraka narodnoj kuhinji "Stari Grad" Sarajevo, Merhametu i Crvenom križu FBiH, sa željom da obezbijedi kvalitetne obroke za sve socijalno ugrožene građane BiH, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost.

Njegov rođak Ramiz Hodžić (66) kaže da je Ago mlad otišao iz Kovanja u bijeli svijet.

- Znalo se da je prešao granicu, ali se dugo nije javljao rodbini, pa se svašta o njemu pričalo. Čim je stao na noge i počeo da se javlja, počela je da stiže i pomoć njegovom bratu Ćazimu, koji je bio vozač u rogatičkom Domu zdravlja, kao i sestrama - priča Ramiz.

Pod stare dane, dodaje, vratio se u BiH.

- Iako je imao kuću, završio je u staračkom domu u Nedžarićima. Pošto je sa njim bio i moj ujak Kasim Ćurevac, ja sam ih više puta posjetio, ali Ago nije mario za posjete. Uglavnom je gledao televiziju i vrlo malo komunicirao. Koliko znam, zvanično se nije ženio, ali je jedne prilike u Kovanj dolazio sa jednom lijepom gospođom koja se zvala Jelena ili Helena - sjeća se Ramiz. Djece nije imao, a dio novca testamentom je ostavio i familiji.

I Almasa Omerbašić (64), rođaka Agana Hodžića, dobro ga se sjeća i zna da je puno pomagao svojoj rodbini.

- Čak je bratu i sestrama napravio kuću u Boljakovom potoku u Sarajevu. Sjećam se da je jedne prilike u Kovanj dolazio sa nekom gospođom koja se zvala Helena. Bila je lijepa i dobro ga je pazila. Čula sam da je kasnije umrla - kaže Almasa, kojoj je Ago ostao u lijepom sjećanju. Cijenio je, kaže, rodbinu i prijatelje i nije je iznenadilo kada je čula da je tako velike pare donirao u humanitarne svrhe.

Agan je rođen 1930. godine u selu Kovanj, a preminuo 2015. godine. Živio je u Kanadi od 1953. godine, ali je često dolazio u BiH te posjećivao Narodnu kuhinju "Stari Grad" na Baščaršiji, gdje se družio i pio kafu sa zaposlenima. Odlučio je da bogatstvo koje je stekao mukotrpnim radom pokloni onima koji svaki dan stoje u redu za obrok. Sedam godina prije smrti odlučio je da napravi testament u kojem je naveo da nakon smrti ostavlja milion maraka, isključivo za hranu, onima kojima je najpotrebnije.

- Vodio se postupak, a malo su ga osporavali njegovi rođaci. Presuda je donesena 29. decembra, odnosno da sve bude kako je on želio i napisao u testamentu - rekla je upravnica kuhinje Zilha Šeta, poznatija kao Tetka Zilha.

Dodaje da je ovih dana na račune ove kuhinje, Merhameta i Crvenog križa FBiH leglo oko milion KM.

- Podijeljeno je na tri dijela i donacija je namjenski predviđena direktno za hranu. Ne možemo ni u šta drugo trošiti - kazala je ona. Dodaje da će im ova donacija pomoći da osiguraju obroke za cijelu godinu.

- Već smo danas obradovali ljude mlijekom, uljem, kafom. Od sada će u ovoj kuhinji imati čitav hljeb, neće se poloviti. Najvažnije je što ćemo 14. aprila konvoj od 300 paketa poslati prema Kovanju i drugim selima gdje je rahmetli Agan proveo svoje mlade dane - kazala je Šeta.

Narodnu kuhinju "Stari Grad" juče je posjetio i izvršilac testamenta Enver Ahmetspahić, sestrić Agana Hodžića, koji za svog ujaka kaže da je bio veoma skroman čovjek.

- On se 1996. godine vratio iz Kanade u BiH, gdje je i umro. Mogu da kažem da je volio svoju zemlju i svoj narod, da ljude nije odvajao po vjeri i naciji. Volio je ljude, pomagao im i dok je bio živ, ali, evo, i nakon svoje smrti - kazao je Ahmetspahić.

Motiv

Enver Ahmetspahić kaže da je Hodžićeva namjera bila da nahrani gladne ljude i zato je odlučio da sredstva dodijeli na ovaj način.

- Njegova izričita želja je bila do to bude u hrani. Ni u šta drugo da se sredstva ne troše. Bilo mu je žao ljudi koje je sretao i viđao. Vjerovatno je i on nekada bio gladan, pa je moguće da je i to jedan od motiva. Ta sredstva nisu njemu pala s neba, nije dobio na lutriji, nego svojim trudom i radom. Radio je razne poslove u Kanadi, od drvosječe, preko vođenja gostionice, motela, renoviranja stambenih objekata i tako dalje. Sve je zaradio sa svojih deset prstiju - ispričao je njegov sestrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana