Рогатица: Изнуђено задужење за базен

Сретен Митровић
Рогатица: Изнуђено задужење за базен

Рогатица - Први пут од када постоји, општина Рогатица задужиће се путем емисије обвезница захваљујући чему би се у буџет требало слити 900.000 марака које ће се утрошити на плаћање досадашњих радова на градском купалишту у оквиру Спортско-рекреационог центра.

Јавни позив за овај вид задуживања расписан је 18. децембра прошле године, с тим што је за почетак уписа одређен 3. јануар, а крај 2. фебруара ове године.

У тих 30 дана, како је рекла замјеница начелника општине Јелена Караџић, домаћа и страна физичка и правна лица путем Централног регистра хартија од вриједности требало би да откупе 9.000 дугорочних муниципалних обвезница номиналне вриједности 100 марака.

- На овај вид задуживања у наредних десет година уз каматну стопу од 4,50 одсто на годишњем нивоу натјерала нас је претходна СДС-ова власт у Рогатици - наглашава Караџићева.

Без дубљих анализа могућности и потреба почетком јуна 2016. године ушло се у пројекат изградње градског купалишта за кога чак ни сам пројекат, у вриједности од 20.000 марака,  није био плаћен.

Отишло се и даље, па је у два наврата уговорен и дио радова у вриједности изнад 250.000 марака, за које новац унапријед није био обезбијеђен.

Послије локалних избора 2016. све је пало на терет садашње актуелне власти чији је главни носилац СНСД. Уговори су, како кажу у општини, закон и све се мора платити, а с обзиром на то да средстава за те намјене у буџету није било, једино рјешење је ново задуживање.

Изабран је модус обвезница с тим што ће се првих четири године квартално исплаћивати камате, а наредних шест и главница и камате.

Проблем је у томе што ће се са тих 900.000 платити тек прва фаза изградње базена који је тек "никао из земље". За другу фазу ће можда бити потребно и више средстава јер треба да се плати подизање зграде за машинско постројење са опремом за регулисање протока, температуре и пречишћавање воде, која ће се узимати из градског водовода са изворишта Зиличина,  и низ других пратећих елемената у и око купалишта.

Међутим, ни то није све. Ако се базен грађевински заврши питање је кад ће и да ли ће добити употребну дозволу.

У општини кажу да се поставља питање ко ће и како њиме газдовати и воду плаћати, ко ће га физички обезбјеђивати, ко ће бринути о безбједности купача и на крају колико ће бити купача. Јер, као и многа друга мања мјеста без развијене привреде и факултета и у Рогатици је са све мање становника, посебно младих, а купалиште би бар донекле требало бити и економски исплативо.

- О томе очигледно заговорници изградње купалишта нису уопште водили рачуна. Оставили су нам преврућ кромпир - рекла је Караџићева.

Пројекат

Према пројекту, на локацији Спортско-рекреативног центра требало би да буде изграђен базен димензија 36 са 25 метара. Раније је најављена и изградња мини-базена за дјецу и непливаче.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана