Родно село светог Василија добија духовни центар

Срна
Родно село светог Василија добија духовни центар

Требиње - Изградња православног духовног центра у Мркоњићима, у родном селу светог Василија Острошког, почеће на прољеће а, према усвојеном идејном рјешењу, вриједност радова износиће 1,6 милиона КМ, рекао је градоначелник Требиња Лука Петровић.

На представљању најбољег урбанистичко-архитектонског рјешења за православни духовни центар у Мркоњићима, који Влада Србије финансира са 800.000 КМ, Петровић је истакао да се јављају и бројни донатори овог пројекта.

- Радићемо у договору са Владама Србије и Српске, мјештанима Мркоњића и донаторима. Сав новац смо обезбиједили и нису нам потребна додатна буџетска средства - рекао је Петровић.

Конзул Србије и шеф Конзуларне канцеларије у Требињу Радослав Илић је подсјетио да је пројекат у Мркоњићима само један у низу које Влада Србије подржава захваљујући паралелним везама Србије и Српске.

 - Ове године Србија је уложила готово 20 милиона КМ у различите инфраструктурне пројекте у РС - рекао је Илић и најавио заједничку сједницу Влада Српске и Србије ускоро у Требињу, на којој ће се разговарати о новим пројектима.

Владимир Самарџић из требињског пројектног бироа “Контура”, чије је идејно архитектонско рјешење оцијењено као најбоље на конкурсу, нагласио је да је велика част што је овај пројектни биро дио тима који ће градити духовни центар.

Осим изградње конака на мјесту сеоске школе и уређења објеката око цркве подигнуте на родној кући Светог Василија Острошког, биће урађене и пјешачке стазе, проширени паркинзи и прилазни путеви, а на мјесном гробљу, гдје је и гробно мјесто мајке светог Василија, биће урађено посебно мјесто за прислуживање свијећа. Очекује се да сви радови буду готови за двије до три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана