Родно мјесто Светог Василија Острошког добија парохијски дом и конак

Срна
Родно мјесто Светог Василија Острошког добија парохијски дом и конак

Требиње - У Мркоњићима код Требиња, родном мјесту Светог Василија Острошког, у току је реконструкција и доградња некадашње основне школе у парохијски дом и конак, а све радове обављају добровољно, без накнаде, мјештани овог и других требињских села, рекао је Срни предсједник Црквено-општинског одбора Мркоњића Раде Бошковић.

Бошковић је истакао да су радовима приступили уз благослов Његовог преосвештенства владике захумско-херцеговачког и приморског Григорија, са великом радошћу и љубављу жељно ишчекујући да објекат буде изграђен и да краси ово свето мјесто.


"Са здравом идејом до циља је лако доћи. Весели нас што нам помоћ стиже са свих страна и то не само од Срба, већ и од народа других вјера. Намјера нам је да ово остане мјесто саборности, надахнућа и истинске радости, као и одредиште на које ће долазити сви они који у срцу носе живога Бога", нагласио је Бошковић.

Он је додао да су у овај пројекат ушли са намјером да уграде још један камен у темељ духовног и биолошког опстанка српског народа.

Радови су почели средином јуна, а очекује се да ће прва плоча бити завршена до Божића, док ће радови на конаку, како кажу у Црквеном одбору, потрајати.

Бошковић је рекао да не зна колико треба средстава ни колико је до сада уложено јер то раде и финансирају људи добре воље, приложници, од којих многи не желе ни име да им се помиње, а који су из свих крајева свијета.

"Мркоњићи нису само мјесто Поповог поља, града Требиња ни Херцеговине, него васколиког српског народа, ма гдје он живио", нагласио је Бошковић.

Он је додао да у Црквено-општинском одбору имају обећања и од града Требиња да ће са одређеним средствима учествовати у градњи парохијског дома и конака, односно у преуређењу школе која је затворена 1981. године и која, у стању у каквом је била, није приличила да се налази у свечевом родном мјесту.

У Мркоњићима се стално повећава број посјетилаца, тако да је урађено много и на саобраћајној инфраструктури и њиховом уређењу, а на приједлог мјештана урађено је још пет пројеката који су дјелимично реализовани или треба да буду завршени.

Бошковић је навео да је ријеч о рестаурацији и околном уређењу Цркве Светог Василија, гдје се већ раде фреске, затим на рестаурацији и околном уређењу Цркве Светог Николе, гдје је по предању крштен светитељ, а поред Цркве налази се мјесто упокојења мајке светитеља.

"У Цркви је већ урађено 90 одсто радова, али црква никада не може бити довољно уљепшана, јер треба увијек да изгледа молитвено љепше", истакао је Бошковић.

Пројекат је урађен и за путну раскрсницу кроз Мркоњиће, као и за водоснабдијевање.

Мркоњићи се налазе на тридесетом километру од Требиња на путу према Љубињу.

Велики број ходочасника свих националности походи ово село 12. маја, на дан када Српска православна црква прославља Светог Василија Острошког, али и другим данима у години.

Уколико људи добре воље желе да помогну изградњу парохијског дома и конака, те да учествују у уређењу свечевог родног мјеста, средства могу уплатити на жиро рачун Црквено-општинског одбора "МРКОЊИЋИ", мјесто Мркоњићи, број: 5559000024661236 код "Нове банке" АД Бањалука - Филијала Требиње.

Из Црквеног одбора напомињу да се помоћ може уручити и у
грађевинском материјалу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана