Rodna kuća Gavrila Principa stigla na temelje

Vedrana Kulaga
Rodna kuća Gavrila Principa stigla na temelje

Grahovo - Rodna kuća Gavrila Principa u selu Obljaj kod Bosanskog Grahova osvanuće u izvornom obliku za nekoliko dana.

Načelnik opštine Uroš Makić potvrdio je "Glasu Srpske" da je drvena konstrukcija kuće stigla i da je počelo njeno sastavljanje na temeljima Principove rodne kuće, koji su nedavno ojačani. Drvena konstrukcija prvobitno je bila sklopljena u Mrkonjić Gradu da bi se vidjelo da li je sve onako kako treba da bude.

- Majstori su počeli da sastavljaju drvenu konstrukciju kuće koja je u istom obliku kao i ona koja je tu bila prije mnogo godina. Sve ide po planu, a nadamo se da će sve biti završeno za nekih 15 dana - rekao je Makić.

Nakon što drvena konstrukcija bude sastavljena, počeće uređivanje enterijera. Za sada je, kaže Makić, sigurno da će svoje mjesto u kući naći porculanska bista koju im je donirao vajar i profesor iz Beograda Vladimir Jovanović.

- Čim kuća bude montirana, počećemo uređenje unutrašnjosti, a pokušaćemo da vratimo duh vremena u kojem je živio Princip - rekao je Makić i dodao da je uporedo sa postavljanjem kuće, počelo i uređenje prilaznih puteva.

Principova kuća u Obljaju sravnjena je sa zemljom 1995. godine, kada je izgorio i muzej sa eksponatima, a vatra je odnijela i originalni plan atentata na Ferdinanda.

Obnova je počela u aprilu, a trebalo bi da bude završena do Vidovdana.

Princip je na Vidovdan, 28. juna 1914. godine, u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda.

Gavrilu Principu i njegovim roditeljima Mariji i Petru je služen parastos krajem aprila u Bosanskom Grahovu, na dan Principove smrti. Tada je služen parastos i sveštenicima Milanu i Iliji Bilbiji, kao i svim Srbima poginulim u ratu od 1914. do 1918. godine.

Princip je umro u Češkoj 28. aprila 1918. godine gdje je služio kaznu od 20 godina zatvora.

Knjiga o Principu

Knjiga austrijskog novinara Gregora Majera "Zavjera u Sarajevu. Trijumf i smrt atentatora Gavrila Principa" predstavljena je u utorak uveče u Beogradu.

Prema riječima autora, ovo je knjiga o mladim atentatorima na austrijskog prestolonasljednika koja nastoji da rasvijetli okolnosti u kojima je Princip došao na ideju o atentatu.

Majer je istakao da se Princip ne može smatrati odgovornim za izbijanje Prvog svjetskog rata.

- Odgovornost za rat leži na političarima koji su donosili odluke u državnim kancelarijama. Odluke nisu donesene u Sarajevu, već u Berlinu, Parizu, Beču, Petrogradu - kazao je Majer.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana