Родитељи и руководство ОШ Свети Сава у Броду заратили због страног језика

Драгана Келеч
Родитељи и руководство ОШ Свети Сава у Броду заратили због страног језика

Брод - Група родитеља чија дјеца похађају пети разред Основне школе "Свети Сава" у Броду тражи да на јесен умјесто руског као други страни језик буде изучаван њемачки, што је изазвало несугласице са руководством те школе.

У школи сматрају да овај захтјев није оправдан, али ни изводљив јер немају наставног кадра за тај предмет, док родитељи кажу да су спремни и на то да дјецу испишу из ове установе.

Један од родитеља који је и покренуо ову иницијативу Миле Вукман тврди да неће одустати од овог захтјева. Каже да је писао и ресорном министарству како би добио објашњење зашто њихова дјеца не могу учити њемачки. Подсјећа и да је прије неколико мјесеци са сједнице Савјета родитеља упућен захтјев руководству школе да буде уведен поменути предмет, али да ништа о том питању није учињено.

- Желимо да буде утврђено због чега и на који начин је директор школе самоиницијативно преузео улогу Школског одбора и зашто до сада није расписао конкурс за увођење њемачког језика, када су га многи родитељи обавијестили да то желе - казао је Вукман.

Истиче да око 20 одсто родитеља планира на јесен да испише дјецу и да их упише у основну школу у селу Лијешћу, удаљеном осам километара од центра.

- Тамо дјеца већ трећу годину уче њемачки језик. Пошто је већина нас из села, можемо пријавити тамо своје нове адресе становања и тако испунити законске услове за препис дјеце - додао је Вукман.

Директор ОШ "Свети Сава" Бране Гојковић каже да постоји реална шанса да њемачки језик буде уведен као други страни језик, али под условом да буде утврђено да за то постоји шири интерес друштвене заједнице.

- Данас ће бити сједница Скупштине општине, гдје ћемо изложити и овај проблем. Нека и они изнесу свој став да ли треба тај језик увести ове године - рекао је он.

Гојковић додаје и да у средњим школама у тој општини ђаци већ изучавају руски језик, па би укидањем овог предмета у основној школи тај кадар постао технолошки вишак.

- Имамо и одређени број младих који су при крају студија руског језика, а немамо ниједног који завршава њемачки - казао је Гојковић.

Међутим, он истиче да су родитељи писмено требали да се обрате прво школи са овим захтјевом, а не да се, како каже, "преписују и дописују" са Министарством и новинарима.

- Ако је увођење њемачког језика разлог за расељавање нашег младог становништва, ја нисам за то, али ипак ћу на крају бити професионалан и поштовати одлуку већине - додао је Гојковић.

Допис Министарства

Миле Вукман каже да су из Министарства просвјете добили допис гдје наводе да одлуку о другом страном језику доноси школски одбор уз сагласност министра, и то најкасније до јуна текуће године за идућу школску годину.

- Прописано је и да је школа дужна спровести анкету међу ученицима који ће у септембру у шестом разреду учити други страни језик - каже Вукман.

У допису из Министарства је наведено и да ОШ "Свети Сава" има сагласност за изучавање и руског и њемачког језика као другог страног језика, а да руководство школе у сарадњи са родитељима треба да одлучи који ће језик бити изучаван.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана