Роботика враћа наду у Огњенов опоравак

Милијана Латиновић
Роботика враћа наду у Огњенов опоравак

Лакташи - Огњен Драгојевић из Лакташа већ 11 година налази се у стању будне коме, а наду за опоравак његови родитељи пронашли су на једној поликлиници у Загребу.

Огњен је као четрнаестогодишњак доживио саобраћајну несрећу, након које је због гушења пао у клиничку смрт. Иако су љекари у лакташком Дому здравља успјели да га оживе, недостатак кисеоника оставио је посљедице на рад мозга. Неколико дана тада је провео у Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци, потом је боравио и на лијечењу у Београду и Белгији.

Тражећи лијек за свог мезимца, мајка Сњежана и отац Љубинко Драгојевић куцали су на многа врата, од клинике до клинике, од бање до бање. Трачак наде пружили су им љекари у загребачкој приватној поликлиници који роботиком враћају покрете. Крајем прошле године они су прегледали Огњена и заказали лијечење за април ове године.

- Неурорехабилитација роботиком коју раде љекари у Загребу вратила нам је наду у опоравак нашег сина. Немам ријечи да опишем како смо се осјећали када је током прегледа већ у првом минуту Огњен реаговао на стимулације и помјерао ноге. Љекари су утврдили да код њега нема прекида моторике, што је веома важно - испричао је отац Љубинко.

Додаје да је посјетио једну дјевојку у Србији која је осам година била у коми и коју су овим методама лијечења на клиници у Њемачкој успјели пробудити.

За мајку Сњежану, која се 11 година не одваја од свог сина, сваки, па и најмањи његов покрет био би велики успјех. Иако је будан и чује све што се око њега дешава, Огњен не може да прича, нити да се креће. Са сузама у очима Сњежана каже да је увијек био добро дијете и одличан ђак.

- Обожавао је животиње и одувијек је желио да постане ветеринар, а његову жељу прекинула је несрећа која га је приковала уз кревет - казала је она.

За тромјесечну терапију у Загребу, смјештај и исхрану Огњена и његове мајке потребно је око 15.000 евра, које Драгојевићи немају. Љубинко и Сњежана су незапослени, а једине приходе у њихову кућу доноси старији син Саша.

Сви који желе помоћи да се овај храбри младић пробуди из стања у којем се налази и стане на своје ноге могу уплатити новац на жиро-рачун у НЛБ Развојној банци, број: 5620998111233032 на име Љубинко Драгојевић, број телефона 065/376-468.

Хуманитарне акције

Драгојевићи истичу да су све ове године успијевали да обезбиједе новац за скупе терапије уз помоћ хуманих људи који су им помагали. Крајем прошле године организовали су и хуманитарну акцију у оквиру манифестације "Лакташка зима" како би сакупили новац за лијекове из Русије.

- Помоћ нам је пружио и предсједник РС Милорад Додик и много смо му захвални на томе - рекао је Љубинко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана