Reprogram obaveza ili potpuni kolaps srbačkih javnih ustanova i preduzeća

Cvija Mrkonjić
Reprogram obaveza ili potpuni kolaps srbačkih javnih ustanova i preduzeća

Srbac - Javna preduzeća i ustanove u Srpcu posegnuće za reprogramom obaveza kroz aranžmane sa komercijalnim bankama kako bi se spasili od totalnog finansijskog kolapsa jer duguju stotine hiljada maraka za plate, doprinose, struju i komunalije.

Kreditne linije im je već prezentovala Sberbanka i treba očekivati da će mnogi od njih posegnuti za ovim rješenjem, jer su zbog dugova suočeni sa blokadom računa od strane Poreske uprave RS. Pojedini radnici su već izašli na ulice da traže ono što su zaradili. Među njima su radnici Centra za kulturu i sport, koji štrajkuju već mjesec i po zbog neisplaćenih osam plata i naslijeđenih dugova teških 160.000 maraka iz 2012. godine.

Teška situacija je i u vrtiću "Naša radost", koji duguje 60.000 za doprinose i čak 100.000 maraka za struju. Dug je ogroman, iako posao u vrtiću cvjeta jer je upisano čak 110 mališana, a oko 30 se nalazi na listi čekanja jer je upisna kvota već ispunjena.

- Imamo 16 radnika i velike obaveze po raznim osnovama, tako da nam dotacije iz budžeta i prihodi od upisa djece nisu dovoljni da izmirimo sve obaveze. Jedan od razloga je i taj što imamo najjeftiniju cijenu boravka djece u vrtiću u banjalučkoj regiji. Ako se ovako nastavi, moraćemo ići na povećanje cijene boravka djece - rekla je direktor Zorica Balaban.

Preduzeće "Komunalac" duguje za doprinose 51.000, a 60.000 KM za sanaciju štete od poplava. Direktor ovog preduzeća Nenad Radomir kaže da su već potpisali reprogram obaveza, jer nisu imali drugog rješenja.

Situacija nije sjajna ni u Turističkoj organizaciji, koja nije isplatila plate, niti uplatila doprinose za prethodnih osam mjeseci, a manji dug po ovom osnovu u iznosu od 2.500 KM ima i srbački Crveni krst.

U Radio Srpcu su prije nekoliko mjeseci od banaka tražili dugoročni kredit od 30.000 maraka kako bi izmirili obaveze prema Poreskoj upravi i isplatili plate radnicima, ali nijedna banka nije bila spremna da im ga odobri. Uspjeli su jedino da izdejstvuju u julu prošle godine kratkoročni kredit od 4.000 maraka, ali je to nedovoljno da izmire sve obaveze. Plate kasne tri mjeseca uz neplaćene doprinose, a ne isplaćuju redovno ni plate za honorarne saradnike.

Načelnik Srpca Drago Ćirić kaže da je situacija u javnim preduzećima i ustanovama teška.

- U najvećem broju slučajeva riječ je o naslijeđenim dugovima iz prethodnih godina. Najveći dio obaveza biće reprogramiran, a istovremeno ćemo tražiti donacije kako bi se krenulo u nabavku opreme i sanacione radove u pojedinim preduzećima i ustanovama. To se naročito odnosi na vrtić, jer je potrebno proširiti njegov kapacitet kako bi se i na taj način prikupila dodatna sredstva - rekao je Ćirić.

Dom zdravlja

Pozitivnim poslovanjem može da se pohvali srbački Dom zdravlja, koji je uspio i da smanji dug iz 2012. godine sa 1,51 na 1,25 miliona maraka, a nedavno je uloženo oko 200.000 za nabavku nove medicinske opreme i isplaćeno 50 odsto zaostale plate iz 2012. godine.

- Kakvo je bilo naše poslovanje lani svjedoči podatak da smo prema nekim anketama svrstani na drugo mjesto najuspješnijih domova zdravlja u RS nakon Doma zdravlja u Bijeljini - rekao je direktor Doma zdravlja Saša Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana