Репро-центар најбољи пројекат у Калиновику, реконструкција путева није завршена

Срна
Репро-центар најбољи пројекат у Калиновику, реконструкција путева није завршена

Калиновик - Начелник општине Калиновик Милева Комленовић изјавила је Срни да се пројекат оснивања репро-центра товних пасмина говеда н аподручју ове локалне заједнице показао као најбољи, што потврђује остварење највећих прихода.

Говорећи о реализацији великих капиталних пројеката које је најавила као приоритете на почетку свог трећег мандата, Комленовићева је истакла да се велики пројекат оснивања репро-центра товних пасмина говеда реализује у сарадњи са Владом Републике Српске и Чешке развојне агенције.

“Овај пројекат се показао као најбољи, што потврђује остварење највећих прихода, али и здравствено стање животиња. У оквиру пројекта завршен је објекат пољопривредне задруге, као и објекат за смјештај грла, а стадо је повећано. Запослено је пет радника, а набавком додатне механизације биће отворено још једно радно мјесто”, рекла је Комленовићева.

Према њеним ријечима, због лоших временских услова још није завршен пројекат реконструкције улица и локалних путева за шта је планирано 300.000 КМ.

Она је истакла да им је Влада Републике Српске прошле године са више од 500.000 КМ помогла реализацију пројеката реконструкције улица и путева, изградњу Централног спомен-обиљежје, трга и парка, Дома за стара лица.

Комленовићева сматра да би остварење највећег пројекта, изградња туристичког комплекса “Зеленгора”, о којем се одавно размишља, много значило за развој зимског туризма на овом подручју.

“Изградња ски-стазе и развој зимског туризма, много би значило и за развој наше општине која спада у непопуларну категорију изразито неразвијених. Приступили смо изради регулационог плана, а завршетком радова друге фазе Дома за старија лица, биће ослобођен већи дио буџетских средстава које ћемо усмјерити у овом правцу”, наводи Комленовићева.

Како би реализовали овај веома захтјеван подухват, она је најавила да ће тражити донатора или партнера како би, поред регулационог плана, почели неке инфраструктурне радове на овом комплексу.

“То је крупан залогај за наш мали општински буџет, који износи око 2,5 милиона КМ. Због тога ћемо тражити партнере са којим ћемо изградити што квалитетнију инфраструктуру и на тај начин избјећи евентуалне веће еколошке и друге проблеме”, рекла је начелник општине Калиновик.

Према њеним ријечима, општина планира да прошири и капацитете Установе за стара лица, у којем су смјештена 32 корисника, а у оквиру реализованог пројекта реконструкције Дома здравља.

“Реконструкција још једне етаже значила би додатних 25 корисника и посао за одређен број његоватеља. За другу фазу његовог проширења из буџета општине издвојено је 100.000 КМ, док нам је Влада Србије помогла са 300.000 КМ. Управо очекујемо потписивање уговора, расписивање тендера и реализацију проширења капацитета”, нагласила је Комленовићева.

Она је навела да општина много улаже у пројекат откупа млијека, нагласивши да су уз помоћ средстава Владе од 80.000 КМ, набавили 25 јуница из Аустрије.

Комленовићева каже да у овом мандатном периоду епицентар њихове пажње био реализација пројеката који значе нова радна мјеста.

Она је додала да је у пословној зони “Јажићи” ове године почео са радом погон за производњу пелета, што је омогућило нова запошљавања, те да ће отварање нових радних мјеста омогућити и реализација пројекта изградње хидроелектране на Неретви која би ускоро требала да крене.

“Наш горући проблем је мали број становника, а и проценат запослености је мањи него у другим општинама”, рекла је Комленовићева Срни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана