Region nemoćan u borbi protiv bolesti stoke

Milijana Latinović
Region nemoćan u borbi protiv bolesti stoke

Beograd - Veterinarske službe u regionu ne mogu da stave bolest stoke kvrgava koža pod kontrolu postojećim mjerama, rekao je na jučerašnjem sastanku u Beogradu predstavnik UN Agencije za hranu i poljoprivredu (FAO) Andrij Rostalnij.

Sastanak, kojem je prisustvovala manja grupa veterinarskih eksperata, održan je s ciljem zaustavljanja daljeg širenja oboljenja u regionu. Rostalnij, koji je i rukovodilac za uzgoj i zdravlje životinja, istakao je da od kada je bolest kvrgave kože stigla u Grčku krajem 2015, a zatim u Bugarsku i Makedoniju početkom ove godine, oboljenje se širi alarmantnim tempom. Tokom posljednjih nekoliko sedmica pogođene su Srbija, Albanija i Crna Gora.

- Razmotrićemo prenos bolesti sa naučnog aspekta, uključujući sve puteve njenog prenosa - virus u mesu i mlijeku, mogućnost širenja zaraze - rekao je Rostalnij.

On je naglasio da je vjerovatnoća od izbijanja bolesti u zemljama koje još nisu pogođene vrlo visoka, posebno u susjednim zemljama i trgovinskim partnerima, kao što su Rumunija, Mađarska i BiH. Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH su kratko rekli da će više informacija imati kada im budu dostavljeni zaključci sastanka u Beogradu.

Stočari širom RS strahuju od obolijevanja stoke i apeluju na sve nadležne da preduzmu oštrije mjere i zaštite stoku koja je većini jedini izvor prihoda.

- Veterinarske službe moraju da zaštite stoku i da se nastavi sa zabranom prometa stoke, mesa i mlijeka. Tada ćemo biti zaštićeni - kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac i dodaje da veterinari redovno obilaze farme, pregledaju stoku, ali da strah ipak ne jenjava.

Predsjednik Udruženja "Sela Semberije" Savo Bakajlić ističe da se stočari najviše boje nelegalnog uvoza stoke.

- Osim uvoza, strah među stočarima siju i komarci i drugi insekti koje je teško suzbiti, a mi smo tu na granici sa Srbijom u kojoj je bolest prisutna i vrlo lako mogu da prenesu virus kod nas - kazao je Bakajlić i dodao da nadležne službe ovih dana uništavaju komarce.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da do sada u Srpskoj nije prijavljen nijedan slučaj goveda oboljelih od ove bolesti.

- Šanse postoje, prvenstveno jer su prenosioci bolesti komarci, muve i krpelji. Kako se bolest pojavila u Srbiji i Crnoj Gori, gotovo je nemoguće isključiti mogućnost da će doći i u RS. Posebno zbog toga što su prenosioci insekti, a bolest se može prenijeti i vjetrom ili vozilima - rekli su u ministarstvu.

Nodularni dermatitis ili kvrgava koža je bolest koja se javlja kod goveda u vidu čvorića koji se poslije nekoliko dana pretvaraju u kraste ili rane na koži. Životinja koja oboli od ove bolesti je iscrpljena, te odbija da jede i slabi.

Srbija

Na teritoriji Srbije, zaključno sa 19. junom, 22 opštine su proglašene zaraženim područjem. Na 165 gazdinstava je potvrđeno prisustvo oboljelih životinja, a njih 619 je na human način lišeno života, dok je šest životinja uginulo od ove bolesti.

Oboljela stoka u

Grčkoj,

Makedoniji,

Bugarskoj,

Srbiji,

Albaniji i

Crnoj Gori

Preporuke Ministarstva poljoprivrede:

dezinfekcija

dezinsekcija

sprečavanje kontakta goveda sa drugim stadima

izbjegavanje izvođenja goveda na pašnjake

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana