Реџеп-пашина кула у Рогатици свједок прохујалих вијекова чека неимаре

Сретен Митровић
Реџеп-пашина кула у Рогатици свједок прохујалих вијекова чека неимаре

Рогатица - Свједок историје и прохујалих вијекова Жепска или Реџеп-пашина кула понос је мјештана истоименог села у општини Рогатица, али и једна од највећих бољки, јер овом споменику културног насљеђа пријети пропадање.

Предсједник мјесне заједнице Жепа Нермин Омановић каже да је потребно што прије учинити нешто како би сачували оригиналну љепоту тврђаве за коју се претпоставља да је подигнута у 17. вијеку. Претпоставља се да ју је градио Реџеп-паша, по коме је многи и зову.

Иако се на први поглед чини да и даље храбро пркоси зубу времена, дуготрајно неодржавање, коров и влага је све више уништавају.

Ова културно-историјска грађевина проглашена је 2007. године националним спомеником у БиХ  и стављена под заштиту државе, те уз мост на Жепи, већи број стећака и средњовјековни град Вратар у ком се налази камена "краљева столица", чини јединствену туристичку понуду овог краја.

И данас њена љепота привлачи знатижељнике и ријетке туристе.

- Кула има три етаже, а на посљедњој је купола са кровом. У подрумској етажи, по свему судећи, био је затвор са зидом ширим од метра. На приземној етажи је улаз са источне стране, а на јужној страни су три пушкарнице са дебелим зидовима - казао је Омановић.

Додао је да је кула покривена каменом куполом коју је некада красио дрвени кров. На вишевјековном путу од градње до данас кула је дијелила судбину краја и овдашњег народа. Горјела је најмање два пута, у Другом свјетском и у посљедњем рату.

Први пут је обновљена 1969. године када су обављени и конзерваторско-рестаураторски радови, те санирана оштећења. Нажалост, све је то страдало у посљедњем рату. Ипак "стара дама" се не да. Иако без кровне заштите, још нису видљиве пукотине које би могле угрозити њену конструкцију. 

- То, ипак, неће моћи још дуго потрајати. По куполи је већ израстао дебели слој биљака, које уз влагу, кишу и снијег угрожавају цијелу грађевину. Зато смо се ми из Жепе, уз подршку општине Рогатица, обратили ресорном министарству и Заводу за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС да нам помогну како бисмо спасили кулу. Она је још "јака", али је питање докле. Зуб времена је немилосрдан. Разара и знатно млађе грађевине - рекао је Омановић.

Из Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС истичу да још нису добили захтјев за санацију Реџеп-пашине куле.

- За санацију културно-историјских споменика издају се одобрења за грађење по Закону у уређењу простора и грађењу, с тим да је у овом случају неопходно мишљење Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС. Такође, за било какве радове на објектима који су под заштитом неопходна је грађевинска дозвола - истакли су у Министарству. 

Директор Завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа РС Слободан Наградић истиче да је Завод дао своје мишљење у вези са обновом куле у Жепи.

- Рекли смо им какав пројекат треба да направе, да се прикупи новац, изабере извођач радова и обезбиједи неопходна грађевинска дозвола и онда радови могу да почну - рекао је Наградић.

Мјештани се надају да ова година неће проћи без посјете неимара. За спас куле још није касно, али би могло бити, поручују из овог села.

Жртвеник бога плодности  

Приликом уређења корита ријеке Ракитнице у Рогатичком пољу прошле године је пронађен римски жртвеник, што је отворило могућност да се на овом мјесту налази још вриједних античких споменика. Претпоставља се да римски жртвеник потиче из периода од краја првог до половине трећег вијека нове ере. Фонд античких епиграфских споменика обогаћен је овим примјерком који говори о животу и развоју античког града. Стручњаци из ове области су истакли да све упућује на то да је ријеч о жртвенику посвећеном богу плодности, рађања и напретка Либеру. То се поклапа и са локалитетом гдје је пронађен, Рогатичким пољем које је од памтивијека било погодно за сјетву разних житарица и поврћа.

Историјски драгуљи којим располаже мјесна заједница Жепа

- мост на ријеци Жепи

- надгробни средњовјековни споменици

- средњовјековни град Вратар

- Реџеп-пашина кула

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана