Redovno plaćanje poreza jača RS

Marijana Miljić
Redovno plaćanje poreza jača RS

Banjaluka - Poreska uprava RS i ove godine sprovodi promotivnu kampanju “Porez plaćaj, Srpsku jačaj” čiji je cilj podizanje svijesti građana o važnosti plaćanja poreskih obaveza i koristi koja iz toga proizlazi i za pojedinca i za društvo u cjelini.

- Nastojimo da raznim promotivnim aktivnostima, prije svega putem medija, približimo građanima značaj pravovremenog izvršavanja njihovih poreskih obaveza da bismo uticali na povećanje poreskog morala stanovništva. Cilj je da se građani RS, od najmlađih do najstarijih, informišu o svim prednostima i da konačno počnu razmišljati o tome koje dobrobiti za cijelu Srpsku donosi redovno izvršavanje poreskih obaveza, a ne samo o tome kako izigrati državu i izbjeći svoje obaveze - istakli su u Poreskoj upravi.

RS prati praksu niza država u okruženju i Evropi koje ulažu velike napore da podignu poreski moral stanovništva, shvatajući da je to jedan od ključnih mehanizama za poboljšanje životnog standarda stanovništva i jačanje države i društva.

- Građanima je potrebno objasniti da bez plaćanja poreza nema jake RS, odnosno da redovnim plaćanjem poreskih obaveza pomažu obrazovni sistem, vraćaju penzionerima njihovo dostojanstvo, unapređuju zdravstvo, pomažu razvoj sporta i stvaraju nova radna mjesta. Novac prikupljen naplatom poreza usmjerava se i u brojne infrastrukturne projekte širom RS, poput obnove i izgradnje saobraćajnica i mostova u lokalnim zajednicama. Dakle, potrebno je uticati na svijest građana da na taj način jačamo RS u svim segmentima, a odbaciti mišljenje onih koji smatraju da se novac prikupljen naplatom poreza troši samo na plate i lagodan život budžetskih korisnika - navedeno je iz Poreske uprave.

U praksi se pokazalo da postojanje zakona ne znači da on u cijelosti biva primjenjivan, iako postoje kontrole i sankcije za njegovo nepoštovanje.

- Kontrole, međutim, postaju neefikasne u slučaju kada većina građana ne poštuje ili zanemaruje propise. Ako želimo da povećamo svijest građana i podstaknemo pojedince da poštuju propise, prvenstveno moramo da ukažemo da poštovanje propisa svim građanima donosi više koristi nego što bi im donijelo da ih ne poštuju. Iz tog razloga napominjemo da je važno promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest građana, jer se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice - istakli su u Poreskoj upravi RS.

Ova institucija je u prvih pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila 1,01 milijardu maraka, što je za 58,7 miliona ili šest odsto više nego u istom prošlogodišnjem periodu, čime je nastavljen pozitivan trend.

Edukacija mladih

Poreska uprava RS će nastaviti i sa edukacijom mladih, navodeći da su oni ključni segment u promjeni načina razmišljanja. Planirano je da edukacija bude obavljena kroz posjete obrazovnim ustanovama ili posjete učenika Poreskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana