Različitosti koje povezuju

Milijana Latinović
Različitosti koje povezuju

Teslić - Gradski trg u Tesliću bio je domaćin za 12 umjetnika iz Srbije i BiH koji su se u ponedjeljak naveče družili sa članovima Udruženja penzionera i pokazali im na koji način nastaju slike.

Druženje je organizovano povodom 25. likovne kolonije pod nazivom “Različitost nas povezuje”, koja se održava do 22. septembra u etno-selu Usora u Blatnici.

Organizator likovne kolonije je Zdravstveno-turistički centar “Banja Vrućica” u saradnji s Organizacijom amputiraca UDAS iz Banjaluke. Ova tradicionalna manifestacija održava se u “Banji Vrućici” već 20 godina zaredom i dosad je iznjedrila više od 600 umjetničkih slika, koje krase objekte ovog turističkog kompleksa, ali i objekte cijele RS.

Generalni direktor ZTC “Banja Vrućica” Aleksandar Radošević izrazio je zadovoljstvo što su i ove godine nastavili tradiciju održavanja likovnog saborovanja.

- Ova kolonija jedinstvena je po tome što predstavlja spoj dviju likovnih kolonija - Likovne kolonije “Banja Vrućica” i Likovne kolonije “Balkana” - istakao je Radošević.

Naglasio je da su učesnici ovogodišnje kolonije mladi ljudi puni energije, koji žele prikazati neke nove ideje, kao i vizije umjetničkog izražavanja.

Predsjednik UDAS-a Željko Volaš pojasnio je da je naziv kolonije “Različitost nas povezuje” bio i osnov djelovanja ove organizacije.

- Imaćemo različite programe u sklopu likovne kolonije, koja je definisana tako da učesnici svaki dan pošalju poruke građanima BiH s ciljem povezivanja različitosti, da ta različitost u stvari bude izgradnja društva, izgradnja naših zajednica - dodao je Volaš.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić rekao je da je i sam u jednom periodu aktivno učestvovao u organizovanju ove kolonije, te da je zadovoljan što je ona predstavljena lokalnom stanovništvu.

- Ovo je 25. likovna kolonija u organizaciji “Banje Vrućice”, koja sada ima značajnu kolekciju slika, čija je vrijednost veća od 800.000 KM - rekao je Bogdanić. On je podsjetio da je 2015. godine u “Banji Vrućici” održana humanitarna aukcija slika s kolonije, koja je organizovana pod pokroviteljstvom predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović, kada je prikupljeno oko 76.000 KM i donirano Savezu za rijetke bolesti RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana