Ratkovići kod Srebrenice: Ubijali stare i iznemogle

Krstina Ćirković
Ratkovići kod Srebrenice: Ubijali stare i iznemogle

Srebrenica - Služenjem parastosa kod spomen-obilježja u Ratkovićima, u petak je u tom udaljenom srebreničkom selu obilježena 21 godina od stradanja 24 srpska civila i borca.

Porodice ubijenih još jednom su ukazale na selektivnu pravdu prema srebreničkim žrtvama, te istakle da za zločin nad Srbima u Ratkovićima i okolnim srpskim selima, još nije odgovarao nijedan Bošnjak.

- Naše komšije iz Poznanovića, Dedića, Podkorijena i drugih bošnjačkih sela upali su na današnji dan u Ratkoviće, opljačkali i popalili sve naše kuće. Ubili su sve mještane koji nisu mogli pobjeći - rekao je Božo Pavlović.

On je dodao da je u Ratkovićima počinjen stravičan zločin nad starcima, ali još niko nije odgovarao za brojna nedjela koja su počinjena. Njegov otac Milovan je ubijen na kućnom pragu.

Masakr nad mještanima Ratkovića, preživjela je i Vinka Bogićević, koja je podsjetila da je napad na to srpsko selo počeo u zoru 21. juna 1992. godine.

- Probudila me pucnjava i pokliči "Alahu ekber", "hvataj žive", "kolji". Istrčala sam iz kuće i puzeći došla do šumarka, odakle sam vidjela mnogo vojnika koji su upadali u kuće. Čuli su se jauci starice Zore Prodanović i nepokretne Desanke Stanojević, koje su zaklane a zatim zapaljene u svojim kućama - rekla je Bogićevićeva.

Ona kaže da su toga dana ubijena trojica braće Vidoje, Ranko i Milutin Rankić.

Sekretar Boračke organizacije iz Srebrenice Miloš Milovanović istakao je da su Ratkovići i ljudi koji su do rata živjeli u tom selu "žrtve dvostrukog zločina".

- Činjenica da za taj zločin još niko nije odgovarao potvrđuje da su Haški tribunal i njegovo istureno odjeljenje Sud BiH, formirani isključivo da kažnjavaju samo Srbe. Zločin se prema mještanima Ratkovića čini i u miru, jer zbog opstrukcija lokalne bošnjačke vlasti, u ovo selo se još nije vratila nijedna porodica - istakao je Milovanović.

Do rata je u Ratkovićima živjelo šezdesetak srpskih porodica koje su poslije progona, izbjegle u Bratunac, Bajinu Baštu,  Lazarevac, Šabac, Čačak i druga mjesta u Srpskoj i Srbiji.

Haški tribunal je 3. jula 2008. godine oslobodio Nasera Orića optužbe za zločine u Ratkovićima, jer navodno nisu pronađeni dokazi o njegovoj komandnoj odgovornosti.

Povratak

Braća Dimitrije i Milan Stanojević rekli su da im je Vlada RS obnovila kuću u tom selu, ali da još nisu stvoreni uslovi za život.

- Iako ovdje boravimo najmanje šest mjeseci godišnje, ne možemo da se vratimo. Do Ratkovića se ne može doći jer je makadamski put propao, a o drugim uslovima ne može se ni govoriti. Ovdje nema ništa osim triju obnovljenih kuća u kojima nažalost nema ko da živi - istakao je Milan

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana