Ратковићи код Сребренице: Убијали старе и изнемогле

Крстина Ћирковић
Ратковићи код Сребренице: Убијали старе и изнемогле

Сребреница - Служењем парастоса код спомен-обиљежја у Ратковићима, у петак је у том удаљеном сребреничком селу обиљежена 21 година од страдања 24 српска цивила и борца.

Породице убијених још једном су указале на селективну правду према сребреничким жртвама, те истакле да за злочин над Србима у Ратковићима и околним српским селима, још није одговарао ниједан Бошњак.

- Наше комшије из Познановића, Дедића, Подкоријена и других бошњачких села упали су на данашњи дан у Ратковиће, опљачкали и попалили све наше куће. Убили су све мјештане који нису могли побјећи - рекао је Божо Павловић.

Он је додао да је у Ратковићима почињен стравичан злочин над старцима, али још нико није одговарао за бројна недјела која су почињена. Његов отац Милован је убијен на кућном прагу.

Масакр над мјештанима Ратковића, преживјела је и Винка Богићевић, која је подсјетила да је напад на то српско село почео у зору 21. јуна 1992. године.

- Пробудила ме пуцњава и покличи "Алаху екбер", "хватај живе", "кољи". Истрчала сам из куће и пузећи дошла до шумарка, одакле сам видјела много војника који су упадали у куће. Чули су се јауци старице Зоре Продановић и непокретне Десанке Станојевић, које су заклане а затим запаљене у својим кућама - рекла је Богићевићева.

Она каже да су тога дана убијена тројица браће Видоје, Ранко и Милутин Ранкић.

Секретар Борачке организације из Сребренице Милош Миловановић истакао је да су Ратковићи и људи који су до рата живјели у том селу "жртве двоструког злочина".

- Чињеница да за тај злочин још нико није одговарао потврђује да су Хашки трибунал и његово истурено одјељење Суд БиХ, формирани искључиво да кажњавају само Србе. Злочин се према мјештанима Ратковића чини и у миру, јер због опструкција локалне бошњачке власти, у ово село се још није вратила ниједна породица - истакао је Миловановић.

До рата је у Ратковићима живјело шездесетак српских породица које су послије прогона, избјегле у Братунац, Бајину Башту,  Лазаревац, Шабац, Чачак и друга мјеста у Српској и Србији.

Хашки трибунал је 3. јула 2008. године ослободио Насера Орића оптужбе за злочине у Ратковићима, јер наводно нису пронађени докази о његовој командној одговорности.

Повратак

Браћа Димитрије и Милан Станојевић рекли су да им је Влада РС обновила кућу у том селу, али да још нису створени услови за живот.

- Иако овдје боравимо најмање шест мјесеци годишње, не можемо да се вратимо. До Ратковића се не може доћи јер је макадамски пут пропао, а о другим условима не може се ни говорити. Овдје нема ништа осим трију обновљених кућа у којима нажалост нема ко да живи - истакао је Милан

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана