Ratkovac bez dozvole gradi na tuđoj zemlji

Krstina Ćirković
Ratkovac bez dozvole gradi na tuđoj zemlji

Srebrenica - AD "Guber" bez dozvole gradi objekat na zemljištu koje je, prema koncesionom ugovoru, dodijeljeno mojoj firmi, a posljedice nezakonitog djelovanja trpjeće opština Srebrenica, koja nije stavila van snage rješenje o dozvoljenoj gradnji objekata na spornom zemljištu.

Ovo je "Glasu Srpske" potvrdio vlasnik srebreničke firme "Argentum 09" Milorad Motika.

- Prema ugovoru o koncesiji za korišćenje ljekovite vode Crnog Gubera, koji smo u julu potpisali sa Ministarstvom industrije, energetike i razvoja Republike Srpske, trebalo je da uđemo u posjed 1. decembra, ali nam je to onemogućeno. Zato smo prinuđeni da tužimo srebreničku opštinu, na čiji će teret ići svi troškovi koji nastanu zbog neodgovornog ponašanja nadležnih u lokalnoj upravi - rekao je Motika.

Dodao je da je o svemu upoznao v. d. načelnika opštine Ćamila Durakovića.

- Opština je dobila ugovor o koncesiji i obavještenje od Republičke geodetske uprave o prenosu zemljišta na "Argentum 09" i ni po koju cijenu nećemo odustati od eksploatacionog prava koje smo dobili i svega što iz toga proističe - istakao je Motika, napominjući da AD "Banja Guber" i pored toga nastavlja da gradi objekte na tom zemljištu.

- Blokiraćemo račun opštine, a naša potraživanja premašiće godišnji buyet. O tome bi trebalo da razmišljaju oni koji ne poštuju zakonske propise - zaključio je Motika.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Vesna Kočević potvrdila je našem listu da je opština dobila ugovor o koncesiji, te istakla da ona ne zna zašto "Argentum 09" još nije uveden u posjed.

- Opštini je veoma važno da počne realizacija tog ugovora zbog otvaranja novih radnih mjesta, prihoda po osnovu koncesije i poreza, te ukupnog razvoja ove zajednice - ocijenila je Kočevićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Radomir Pavlović upozorio je da prijeti potpuna blokada buyeta ako "Argentum 09" tuži opštinu za dobit po koncesionom ugovoru.

- Mjesečna potraživanja od srebreničke opštine po tom osnovu bila bi u iznosu našeg godišnjeg buyeta. Radojica Ratkovac "ima u šahu" Durakovića, jer on ne želi da sprovede odluke nadležnih ministarstava u Vladi RS i nezakonito štiti Ratkovca, što je još jedna potvrda da mu je on pomogao na posljednjim izborima u trci za načelnika - tvrdi Pavlović.

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) podnijela je ranije krivičnu prijavu protiv Ratkovca, koji je 2008. godine kupio srebreničku banju, a kojeg je optužila da je na osnovu zemljišno-knjižnog izvoda, "koji je dobio na prevaru", dobio od nadležnih službi opštine Srebrenica građevinsku dozvolu za izgradnju četiri turistička objekta.

Na teret mu se stavlja da je prevarom, u područnoj jedinici RUGIPP u Srebrenici, uspio da društvenu svojinu uknjiži kao vlasništvo AD "Guber".

"Glas Srpske" juče nije uspio da stupi u kontakt sa Durakovićem, jer je bio nedostupan.

Ratkovac

Radojica Ratkovac tvrdi da je zakon na strani ovog akcionarskog društva i negira da je dozvolu za izgradnju turističkih objekata pribavio prevarama.

- AD "Guber" je vlasnik zemljišta, koje je bilo predmet koncesije. Mi smo više puta dobili sudske presude u vezi s tim, a  u skladu sa zakonom - tvrdi Ratkovac, koji je rekao da se "na svaki način" pokušava onemogućiti izgradnja turističkog kompleksa u zoni nekadašnjeg banjskog lječilišta u Srebrenici.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana