Ratko Hajder iz Glamoča svojoj imovini ne može prići, a nema pravo na nadoknadu

nezavisne.com
Ratko Hajder iz Glamoča svojoj imovini ne može prići, a nema pravo na nadoknadu

Banjaluka - Suština moje priče je prosta, oduzeta mi je imovina, nisam dobio nikakvu nadoknadu za nju, a ne mogu je koristiti niti joj prići. To je tipična krađa i sramota za jednu pravnu državu.

Ovo su riječi Ratka Hajdera, nastanjenog u Banjaluci, koji je iz Reljina Sela, u blizini Glamoča, izbjegao 1995. godine. Od tada do danas njegovo selo je pusto, a ljudima je onemogućen povratak zbog “Odvažne Barbare”, vojnog poligona na kojem su po prestanku ratnih dejstava u Bosni i Hercegovini NATO, a potom i Oružane snage BiH uništavale viškove naoružanja.

Uništeno sve osim uspomena

Po analizama Federalnog zavoda za agropedologiju, takve aktivnosti navodno su stvorile prisutnost teških metala u količinama većim od dozvoljenih, a po oku običnog prolaznika devastaciju zemljišta, imovine i svega šta je ljude poput Hajdera vezalo za to mjesto. Svega osim uspomena. Kako je rekao “Nezavisnim”, u Reljinom Selu Hajder i njegova porodica, kao i stotine drugih, nekada su sasvim pristojno živjeli od poljoprivrede. Bili su, kako kaže, zadovoljni i srećni, a danas, 23 godine poslije rata, oni kao i sve porodice koje potiču iz njihovog i okolnih sela, u goroj su pravnoj situaciji od bilo kojeg izbjeglice ili migranta u svijetu.

“Bilo koji izbjeglica po završetku ratnih sukoba ima pravo da se vrati na svoje. Neka je to devastirano, ali je i dalje njegovo. Mi, međutim, nemamo pravo da se tamo vratimo. To po mom mišljenju nije ni pravo ni pravno”, kaže Ratko Hajder, a tako misli i njegov otac Dušan, koji je nakon, za njega, nekoliko neuspjelih sudskih postupaka najnoviji sudski postupak pokrenuo 2013. godine.

Mrcvarenje po sudovima

Posljednjih pet godina, dakle, tužitelj Dušan Hajder, Ratkov otac, u Kantonalnom sudu u Livnu, zbog naknade štete i prava na imovinu, tuži Federaciju Bosne i Hercegovine, čija je Vlada od 1998. do 2003. godine ustupila zemljište za poligon. U tom periodu u Reljinom Selu, nastavlja Hajder, uništena je čak i Gradina, građevina iz rimskog perioda i istorijski spomenik star oko 2.000 godina. Sve ovo, međutim, za Kantonalni sud u Livnu djeluje paušalno i iskazi svjedoka, kojih je bilo mnoštvo, tvrdi Hajder, nisu mogli da dokažu da je imovini srpskih porodica nanijeta materijalna šteta za vrijeme “Odvažne Barbare”. Porodica Hajder trenutno čeka odgovor na još jednu žalbu, ali zahvaljujući dosadašnjem iskustvu sa sudovima u Livnu nije optimistična.

Miješanje baba i žaba

“Danas u Livnu tvrde čak i da se ne znaju granice poligona. Bar istima ne može da pristupi moj advokat Perica Babić. To je očigledna prevara i pljačka namjerno izazvana da se ne može nijedna presuda donijeti. Ako ti ne znaš granicu šta je čije, kako ti možeš donijeti presudu šta je uzeto ili nije. Znači, oni donose presude koje nemaju logike. Ako jedan čovjek tuži za jabuke, oni pričaju o kruškama. Nema nikakve veze s mozgom”, tvrdi Ratko Hajder, poručujući onima koji miješaju jabuke i kruške, babe i žabe, da postoji i Vrhovni sud u Sarajevu, pa i međunarodni sudovi iznad toga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana