Ratari traže ukidanje limita za podsticaje

D. S.
Ratari traže ukidanje limita za podsticaje

Banjaluka - Nacrt pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2018. godinu nije u skladu sa dogovorom predstavnika poljoprivrednih proizvođača sa predsjednikom i premijerkom Srpske, saopšteno je iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Predsjednik Saveza Stojan Marinković istakao je da su u Nacrtu pravilnika uvedeni limiti za podsticaje na nivou od 50.000 KM do 100.000 KM.

- Tražimo ukidanje limita, a ukoliko to nije moguće zbog ograničenog budžeta, tražimo uvođenje limita svim proizvodnim granama u istom nominalnom iznosu - rekao je Marinković. On tvrdi da u Nacrtu pravilnika nema dogovorenih podsticaja od 50 KM po tovnoj svinji, 100 po krmači, 250 KM po tovnom biku, 15 feninga po prodatom kilogramu voća i povrća i slično, kao i da je nivo regresiranog goriva ostao isti bez obzira na poskupljenje goriva.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS saopšteno je da je u Nacrt pravilnika uvršćeno sve što je dogovoreno. Kako su istakli, Nacrt prati Plan korišćenja sredstava za 2018. godinu koji je usvojila Vlada i utvrđene iznose po pojedinim mjerama.

- Planom je predviđeno da 60 miliona KM ide u tekuću proizvodnju, a dodatnih 11 miliona za regresirano dizel gorivo i protivgradnu odbranu, dakle, ukupno 71 milion KM, što je povećanje ukupnog budžeta za 20 odsto - saopšteno je iz ovog ministarstva. Naglasili su da su poljoprivrednicima, osim agrarnog budžeta, na raspolaganju brojni ostali izvori finansiranja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana