Ратари бирају ризик умјесто полисе

Данијела Стоканић
Ратари бирају ризик умјесто полисе

Бањалука - Ни све учесталије временске непогоде у којима врло често страдају усјеви нису натјерале пољопривреднике у Републици Српској да осигурају плодове свога рада, тако да би већина њих због садашњег лошег времена могла остати празних руку.

Иако се готово сваке године сусрећу са непогодама које пустоше воћњаке и њиве, те разним болестима које десеткују стада, у осигуравајућим друштвима кажу да се на прсте могу набројати пољопривредници који одлуче да склопе уговор о осигурању. Они који то не учине као разлог наводе недостатак новца, скупе премије и неповјерење у осигуравајуће куће.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава РС Миломир Дурмић истиче да веома ријетко пољопривредници осигуравају своја газдинства.

- Своја газдинства осигурало је неколико пољопривредника са подручја Семберије, нешто у Посавини и врло мало око Градишке - рекао је Дурмић.

Додао је да је разлог то што правилници о подстицајима нису условљени полисама осигурања, што је погрешно.

- Усјеви, објекти и стока могу се осигурати од пожара и свих елементарних непогода, осим кад је у питању суша - рекао је он.

Да се веома мали број ратара одлучује на овај корак потврдио је и предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић. Он каже да је осигурање усјева, објекта и стоке честа тема на скуповима пољопривредника.

- Иако је прошле, а и ове године правилником о подстицајима предвиђено да се субвенционишу премије за осигурање, не вјерујемо да ће то наићи на неки шири одјек уколико осигуравајуће куће не буду мало коректније у својим критеријумима - казао је Маринковић и додао да је у РС регистровано 35.000 пољопривредних газдинстава.

Веома хладно вријеме за ово доба године и снијег причинили су штету бројним воћњацима, а нарочито малинама. Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Зоран Малетић истиче да је рано говорити о процјени штете на усјевима и воћњацима, али да су надлежне службе на терену.

- Снијег није велики проблем, колики ће бити евентуални мраз - рекао је Малетић и подсјетио на мјеру суфинансирања премије осигурања коју ресорно министарство спроводи.

Он је најавио да ће у наредном периоду воћарима у Српској бити исплаћена накнада за прошлогодишњу штету од мраза.

Водич

БиХ сваке године евидентира раст извоза воћа и поврћа, просјечна годишња стопа раста у протеклих осам година износи 24 одсто, а поврћа шест одсто, наводи се у "Водичу за извоз воћа и поврћа у ЕУ", који су сачинила ентитетска ресорна министарстава.

- Ова публикација, прије свега, намијењена је потенцијалним извозницима. Веома је значајна имајући у виду да се потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању тржиште ЕУ отворило за домаће произвођаче - рекао је Зоран Малетић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана