Raste broj dijabetičara u Kozarskoj Dubici

A. J. R.
Raste broj dijabetičara u Kozarskoj Dubici

Kozarska Dubica - Na teritoriji opštine Kozarska Dubica registrovano je 1.058 oboljelih od dijabetesa i njihov broj je u porastu, s obzirom na to da ih je početkom prošle godine bilo 990.

Kako bi ukazali na važnost prevencije i načine na koje se oboljeli mogu nositi sa dijabetesom, Narodna biblioteka i Udruženje osoba oboljelih od dijabetesa "DIABETno1" iz Banjaluke organizovali su proteklog vikenda predavanje "Dijabetes i porodica" u Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici. Predavači su bili predsjednik ovog udruženja Vesna Zarić, profesori i ljekari.

- S obzirom na današnji životni tempo, željeli smo našim sugrađanima pružiti informacije o dijabetesu, odnosno kako se nositi sa bolešću i kako djelovati preventivno - rekla je direktor Narodne biblioteke Danijela Balaban.

Zamjenik direktora za medicinska pitanja dubičkog Doma zdravlja "Kozma i Damjan" Katarina Milošević istakla je da je od ukupnog broja oboljelih 396 zavisnih od insulina.

Zarićeva, koja već 31 godinu živi sa dijabetesom tipa jedan, ukazala je na važnost da se o dijabetesu priča otvoreno, a specijalista interne medicine Milorad Pekić je naglasio da porodica ima veliki značaj u životu dijabetičara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana