Рано откривање болести спречава инвалидитет

А. Ј. Р.
Рано откривање болести спречава инвалидитет

Бањалука - У циљу ране дијагностике реуматоидног артритиса и примјене адекватне терапије, који су једина превенција за спречавање инвалидитета код пацијената који оболе од реуматских запаљења, Универзитетски клинички центар (УКЦ) РС у петак је организовао бесплатне прегледе за грађане на које се одазвао велики број људи.

Бесплатни прегледи за пацијенте које муче отекли и болни зглобови УКЦ РС организовао је поводом Свјетског дана борбе против реуматоидног артритиса.

- Одзив грађана је велики и до 11 часова прегледали смо више од 50 пацијената, а много више их чека на преглед. Никога нећемо вратити јер нам је циљ да препознамо све који имају озбиљан запаљенски реуматизам, те да их уведемо у терапију како би спријечили инвалидност. Од прегледаних, већ код 12 смо дијагностиковали болест - рекао је  интерниста реуматолог на УКЦ-у и предсједник Удружења реуматолога РС Ненад Продановић.

Према његовим ријечима, Српска има озбиљан проблем када је ријеч о реуматским болестима од којих је обољело 9.640 пацијената. Продановић истиче да се болест јавља код свих узраста, те да су узроци настанка непознати.

- Оно што упућује на појаву овог обољења су јутарњи болови и отоци, доминантно шака и стопала, те болно руковање. Посебну пажњу треба да обрате грађани уколико од ове болести болује неко у њиховој породици - додао је Продановић.

На преглед се одазвала и Бањалучанка Мирјана Вујнић (57) која већ дуже вријеме осјећа болове у рукама и ногама.

- Случајно сам чула да је преглед бесплатан па сам пожурила да стигнем да се прегледам јер имам честе реуматске болове. Веома је значајно што је преглед бесплатан јер већина грађана једва спаја крај с крајем. Велико хвала УКЦ-у што нам је ово омогућио - рекла је Вујнићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана