Рано откривање болести пресудно за изљечење

Глас Српске
Рано откривање болести пресудно за изљечење

Бањалука - Од карцинома дојке у Републици Српској годишње оболи више од 400 жена, те је рано откривање од великог значаја за успјешно лијечење ове болести, рекла је јуче у Бањалуци предсједница Савеза жена обољелих од рака дојке "Искра" Сузана Кекић.

Она је истакла да је у 90 одсто случајева карцином дојке изљечив уколико се открије на вријеме, те упозорила да је још у великој мјери присутна стигма код обољелих жена, које се стиде да признају да су болесне.

- Изласком на Трг Крајине у Бањалуци и дијељењем брошура у којима се налазе главне информације о карциному дојке желимо да подигнемо свијест грађана о значају откривања ове болести на вријеме, те њеном прихватању и правовременој терапији - рекла је Кекићева поводом обиљежавања 24. октобра - Свјетског дана борбе против рака дојке. Она је изразила задовољство што су ове активности допринијеле да и жене у малим срединама буду активне у борби против рака дојке.

Национална координаторка за малигне болести РС Зденка Гојковић рекла је да се са раком дојке боре и развијене и неразвијене земље, те да је смртност од ове болести у опадању.

Додала је да је циљ едукација и активности да жене схвате да треба редовно да се прегледају, те да се не плаше да се јаве доктору уколико самопрегледом нешто напипају.

- Старосна граница жена које оболијевају од карцинома дојке је све нижа, тако да стално апелујемо на дјевојке да крену са самопрегледима чим се дојке почну развијати - рекла је Гојковићева.

Свјетски дан борбе против рака дојке обиљежен је и у осталим градовима у РС, а чланице Удружења грађана "Нада" из Требиња на Тргу слободе дијелиле су промотивни материјал, указујући на важност раног откривања ове болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана