Radnicima “Bobasa” stižu tanje koverte?

Milijana Latinović
Radnicima “Bobasa” stižu tanje koverte?

Kotor Varoš - Radnicima u kotorvaroškom Javnom komunalnom preduzeću “Bobas” mogle bi uskoro stići tanje koverte jer menadžment te firme planira smanjenje plata, pravdajući to lošim poslovnim rezultatima.

Direktor “Bobasa” Slobodan Jurić kaže za “Glas Srpske” da smanjenje plata nije isključeno, te da će sve zavisiti od stanja u preduzeću.

- Kada završimo analizu stanja, vidjećemo šta ćemo. Kad sam imenovan za direktora, povećao sam cijenu rada sa 130 na 140 maraka i svima isplaćivao i stimulaciju od 10 odsto, dok su neki rukovodioci prije mene pojedinim radnicima isplaćivali i 20 odsto stimulacije. Mislim da će ostati ova cijena rada, a stimulacije bi mogle biti ukinute ako ne budemo imali novca - rekao je Jurić.

Jurić, koji je za direktora “Bobasa” imenovan 1. januara 2017. godine, kao kadar SDS-a, za situaciju u preduzeću koje grca u dugovima krivi prethodno rukovodstvo.

- Od starog rukovodstva sam naslijedio dubiozu tešku pola miliona maraka, a gubitak preduzeća samo u 2016. godini iznosio je 220.000 KM. Uspio sam lani da saniram oko 200.000 KM duga, ali je situacija loša i ne znam kako ćemo riješiti preostalih 300.000 KM duga. Staro rukovodstvo je rasipalo novac i ponašalo se bahato, zato nam je ovako - tvrdi Jurić i dodaje da je o situaciji u preduzeću upoznao i Skupštinu opštine Kotor Varoš. 

Predsjednica Sindikata radnika u “Bobasu” Jelena Maksimović kaže da su zaposleni regularno primili platu za septembar.

- Razgovarala sam sa direktorom i rekao mi je da nema smanjenja plata dok se ne vidi kako ćemo poslovati krajem godine. Ako do smanjenja dođe, razmatraćemo to na našim organima, pa ćemo pregovarati s direktorom. Nadam se da plate neće biti smanjene - rekla je Maksimovićeva i dodala da Sindikat na sve načine pokušava da se izbori da plate zaposlenima u ovom preduzeću budu povećane.

Osim najavljenog smanjenja plata, prema saznanjima “Glasa Srpske”, preduzeće potresaju i smjene u pojedinim sektorima, koje navodno imaju političku pozadinu. Spekuliše se da je Jurić smijenio Dražena Filipovića sa pozicije glavnog vodoinstalatera, jer navodno nije radio za SDS na proteklim izborima.

- Imali smo dva glavna vodoinstalatera, pa sam ostavio samo jednog, nema potrebe da imamo dvojicu. Napravio sam reorganizaciju zbog situacije u preduzeću. Ni od koga nisam tražio da radi za SDS. Te priče nisu tačne - rekao je Jurić.

Sa Filipovićem nismo uspjeli da stupimo u kontakt.

Pravdajući se lošom finansijskom situacijom u preduzeću, Jurić je lani nekoliko dana nakon dolaska na mjesto direktora “Bobasa” proglasio tehnološkim viškom devet radnika sa najnižom platom, koji su imali rješenja na neodređeno i uručio im otkaze. Radnici su tvrdili da su dobili otkaze samo zato što ih je zaposlio bivši direktor preduzeća koji je bio kadar SNSD-a, što je Jurić porekao. Poslije tih otkaza, kako saznaje “Glas”, Jurić je zaposlio skoro isti broj radnika, tako da nisu ostvarene uštede u preduzeću. ++

Višak zaposlenih

Kotorvaroško preduzeće “Bobas” zapošljava 47 radnika, a Slobodan Jurić ističe da bi najradije smanjio broj zaposlenih u kancelarijama, kojih ima viška.

- To je, ipak, nemoguće jer ljudi imaju stalna rješenja, a rado  bih povećao broj radnika u proizvodnom dijelu - rekao je Jurić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana