Радници у бијељинском “Житопромету”на чекању, власник тражи купца

Милијана Латиновић
Радници у бијељинском “Житопромету”на чекању, власник тражи купца

Бијељина - Судбина запослених у бијељинском “Житопромету”, који нису примили шест плата, требало би да буде позната за два мјесеца, до када је обустављена производња, док челници ове млинско-пекарске индустрије увелико траже купца за пропало предузеће.

Након што су испразнили силосе, сву пшеницу продали и тај новац исплатили ратарима, челници “Житопромета” запослене су у новембру прошле године послали на чекање до фебруара. Међутим, производња ни тада није почела, већ је чекање продужено до 1. априла.

Предсједник Синдикалне организације “Житопромета” Предраг Зарић истиче за “Глас Српске” да се није ништа промијенило у односу на крај прошле године, те да су радници сада само у још већим проблемима.

- Осим што нам дугују плате, ни доприноси нису уплаћени па не можемо овјерити ни здравствене књижице. Немамо од чега да живимо, а сви имамо и кредите. Рате касне, банке неће чекати да управа нађе неко рјешење, многи су већ тужени. Ми рјешење не видимо, нити више вјерујемо у празна обећања - рекао је Зарић.

Нагласио је да је тридесетак радника до сада дало отказе и нашло други посао.

- Мислимо да је то циљ управе, да сами одлазимо како нам не би исплатили отпремнине. Зато одуговлаче са свиме - истакао је Зарић.

Вршилац дужности директора “Житопромета” Јована Радовановић каже да управа предузећа константно тражи рјешење за проблеме који притишћу ово предузеће.

- Радницима се дугују плате, али тражимо рјешење. Није тачна прича да ми хоћемо да запослени сами оду како не би добили отпремнине, али је тачно да су неки отишли својевољно - рекла је Радовановићева и додала да не зна колико је тренутно запослених у овом предузећу.

Власник предузећа Слободан Павловић рекао је за “Глас Српске” да траже излаз из тренутне ситуације и да би све ускоро требало да буде ријешено.

- Радимо на томе да продамо предузеће или да га докапитализујемо уколико банка одобри кредит. Има заинтересованих купаца и вјерујем да ће ове седмице све бити завршено. Појавила су се два или три купца, па ћемо видјети - рекао је Павловић, али није хтио да прецизира по којој цијени би продао предузеће.

Да је бијељински гигант у све већим проблемима, потврђују и тужбе којима пословни партнери овог предузећа настоје да наплате своја потраживања.

Предузеће “Раца” из Зрењанина протеклих дана покренуло је судски спор против “Житопромета” због дуга од око 800.000 марака.

Штрајк

Предраг Зарић истиче да је око 150 запослених, колико их тренутно има, размишљало и о ступању у штрајк, али су од те идеје одустали.

- Ако бисмо ступили у генерални штрајк, морали бисмо сваки дан долазити у фирму, а новца за гориво и превоз немамо, због чега смо одустали - рекао је Зарић.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана