Radnici blokirali zgradu šumskog gazdinstva

Anita Janković-Rečević
Radnici blokirali zgradu šumskog gazdinstva

Istočni Drvar - Otpušteni sezonski radnici Šumskog gazdinstva Klekovača-Potoci u Istočnom Drvaru blokirali su juče ulaz u zgradu uprave u znak protesta zbog, kako tvrde, nezakonitih otkaza, dok rukovodstvo preduzeća poručuje da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

Bivši sezonci negoduju zbog otkaza, ali i zbog toga što je, kako tvrde, vršilac dužnosti direktora ovog ŠG Nikola Janković prioritet prilikom novog zapošljavanja dao stanovnicima susjednih opština. Podršku bivšim kolegama juče je pružio i dio stalno zaposlenih radnika, kao i rukovodstvo opština Istočni Drvar i Drvar.

Predsjednik sindikalne organizacije ŠG Klekovača-Potoci Radenko Bosnić podsjeća da je sve počelo krajem avgusta kada je novoizabrani direktor otpustio 16 sezonskih radnika, a potom zaposlio nove, mahom iz susjednih opština.

- Zaposlen je 21 radnik iz Ribnika, što privremeno, što na određeno, a posao je dobila i nekolicina njih iz Istočnog Drvara. Radnici iz Ribnika imaju privilegovan položaj i sumnjamo da su im dopisivane neke dnevnice - tvrdi Bosnić za “Glas Srpske”. Dodaje da će proteste nastaviti i danas.

- Bojim se da bi cijela priča mogla prerasti u nešto ozbiljnije. Direktor nam je zaprijetio otkazima i disciplinskim postupcima, a pozvao je čak i interventnu policiju - tvrdi Bosnić. 

Jedan od otpuštenih sezonaca Ratko Bjeljac (55) kaže da je njegova porodica ostala bez jedinog izvora prihoda.

- U ŠG radim od 2006. godine i svake godine sam radio po šest mjeseci. Bivši direktori su nas držali do kraja novembra, a novi nas je otpustio krajem avgusta. Imam dvoje djece koje školujem i nemam drugih primanja - ističe Bjeljac.

Janković za “Glas Srpske” objašnjava da nisu u pitanju otkazi, već prestanak rada za sezonce koji su angažovani po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima.

- Prema zakonu, izvršioci godišnje mogu biti angažovani 90 radnih dana, a kada sam došao na čelo gazdinstva, od 20 sezonaca, za njih 16 taj rok je bio istekao. Umjesto njih zaposlio sam 12 sezonaca iz Ribnika i četiri iz Istočnog Drvara. Nije tačno da sam doveo 30 ljudi. Priča o otpuštanju je besmislena, ne može biti otpušten neko ko nema ni prijavu, ni radnu knjižicu - rekao je Janković. Ističe da se iza svega krije konkurs za direktora na koji je stiglo osam prijava, među kojima i njegova.

- Očigledno da se nastoji da neko drugi bude direktor. Da bih dokazao da sam radio sve po zakonu, pozvao sam inspekciju rada, obavijestio glavnu direkciju i sve državne ograne koji treba da budu upoznati s ovim problemom. Ako sam za sve vrijeme koliko obavljam funkciju direktora prekršio zakon, to će utvrditi nadležni organi - rekao je Janković i istakao da jučerašnji skup nije bio prijavljen te da su radnici protestima prekršili više zakona.

Poslovanje

Nikola Janković kaže da mu je žao što niko ne priča o brojkama i konkretnom poslovanju.

- Kada sam došao na čelo ovog ŠG, zatekao sam minus, a sada smo u velikom plusu. Proizvodnja je bila oko 40 odsto, a sada iznad 80 odsto - rekao je Janković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana