Radnici Trudbenikane daju mašine

Dijana Dujić
Radnici Trudbenikane daju mašine

Doboj - Radnici Fabrike kompresora i pneumatskih alata "Trudbenik" iz Doboja, koji su u štrajku dvadesetak dana, u petak su spriječili da iz kruga preduzeća budu izvezene stare mašine i dio materijala čijom prodajom uprava namjerava da izmiri dio duga prema zaposlenima.

Upravni odbor preduzeća donio je odluku da novcem od prodaje mašina i materijala odmah isplati radnicima 60 odsto aprilske plate kako bi u ponedjeljak počeli da rade, dok bi za desetak dana uplatili i punu majsku platu. Radnici su se, međutim, usprotivili prodaji pa su se kamioni, koji su ujutro došli po mašine i materijal, otišli prazni.

- Radnici ne dozvoljavaju da se imovina krčmi preko sestrinske firme "Enerdži trudbenik" koja ima samo jednog zaposlenog, a to je direktor. Neka nam odgovore zašto imovinu "Trudbenika" prodaju preko "Enerdži trudbenika". Ne znamo ni šta je sa osam miliona KM gotove robe, rezervnih dijelova i materijala koji su bili u skladištu "Trudbenika" i podsticajnim sredstvima - rekao je član štrajkačkog odbora Ilija Jotić i upozorio na pojavu da se sa ispravnih mašina uzimaju dijelovi kako bi bile knjižene kao neispravne i prodate po umanjenoj cijeni.

Njegov kolega Milenko Cvijanović kaže da ih niko nije obavijestio o prodaji mašina i materijala.

- Prvo da vidimo gdje su pare. Imamo već skoro 15 zarađenih plata, a nismo dobili ništa - kazao je Cvijanović.

Član Upravnog odbora "Trudbenika" Zoran Filipović kazao je da bi za materijal i mašine dobili 100.000 do 120.000 KM.

- Materijal stoji 30 godina, a stare mašine nisu u upotrebi više od 20 godina. Prodajom bi dobili novac za jednu i po platu, a dio bi iskoristili za nabavku repromaterijala za tekuću proizvodnju - izjavio je Filipović i dodao da bi novac bio uplaćen na račun firme "Enerdži trudbenik" koja je u stoodstotnom vlasništvu "Trudbenika" čiji je račun blokiran zbog duga od oko 71.000 KM.

Generalni direktor "Trudbenika" Luka Miloš naglašava da je prodaja mašina i materijala jedini način da dođu do novca i da je to legalan potez uprave. On je istakao da zbog štrajka gube kupce.

- Imali smo ugovorenu narudžbu vrijednu od 250.000 do 300.000 KM. Do sada je trebalo da završimo isporuku, ali zbog štrajka ništa nije urađeno - rekao je Miloš.

Radnici "Trudbenika" stupili su u generalni štrajk 9. februara zbog neisplaćenih 14 plata i nepovezivanja osam i po godina staža.

Mašine

Luka Miloš kaže da "Trudbenik" ima oko 300 mašina, ali su poslije prošlogodišnjih poplava uspjeli da osposobe 75.

- Problem je što nisu osposobljene tri ključne mašine, a za popravak nam treba najmanje 100.000 evra. Mi taj novac nemamo i pokušavamo da ga obezbijedimo reogranizacijom i raznim rješenjima - rekao je Miloš.

Vlada RS je odgodila "Trudbeniku" plaćanje 4,5 miliona KM za poreze i doprinose na 60 mjeseci sa jednogodišnjim grejs-periodom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana