Радници Космоса штрајк селе на протест у парк

М. Ч.
Радници Космоса штрајк селе на протест у парк

Бањалука - Радници бањалучког "Космоса" најавили су да ће у понедјељак протестовати у парку "Младен Стојановић" јер још нису добили ниједну од 15 плата које им фирма дугује, због чега су прије више од мјесец ступили у штрајк.

На тај потез су се одлучили након што на састанку са представницима управе предузећа и Владе РС, који је одржан у четвртак, није постигнут договор.

Предсједник Синдикалне организације "Космоса", која окупља више до половине радника, Жељко Николић каже да су захтјеву за исплату плате за децембар 2013. године додали и зараду из јануара 2014. и захтјев за смјену комплетне управе предузећа.

- Из управе кажу да у марту треба да потпишу уговоре који су пресудни за фирму, али ми у то не вјерујемо. Нисмо добили ни увјерење да ће плата бити ускоро. Због свега тога смо одлучили да почнемо протест у парку - рекао је Николић.

Вршилац дужности директора "Космоса" Драган Илић рекао је да постоји проблем у вези са трансфером новца који овом предузећу треба да стигне из Судана.

- Вјерујем да ћу у недјељу имати информацију шта је проблем и да ћемо пронаћи рјешење - казао је Илић.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС су рекли да је комисија коју је министар именовао завршила анализу стања у овом предузећу и сачинила детаљну информацију која је упућена Влади РС.

- Очекујемо да ће Влада разматрати ову информацију на првој наредној сједници - казали су у Министарству.

Радници "Космоса" у штрајку су од 22. децембра 2014. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана