Radnici Doma zdravlja u Han Pijesku dva mjeseca bez plate, godinama ne mogu ljekaru

Milijana Latinović
Radnici Doma zdravlja u Han Pijesku dva mjeseca bez plate, godinama ne mogu ljekaru

Han Pijesak - Radnici Doma zdravlja u Han Pijesku stupili su juče u generalni štrajk, poručujući da su na ivici egzistencije, s obzirom na to da su posljednju platu primili za mart ove godine.

Zaposleni, njih 26, ne mogu ni da ovjere knjižice, jer im doprinosi nisu uplaćeni duže od pet godina. Prinuđeni su, kako kažu, ponovo na ovaj korak, u borbi za ono što im prema zakonu pripada.

Predsjednik Štrajkačkog odbora doktorica Radica Todorović kaže da od juče primaju samo hitne slučajeve, djecu i trudnice.

- Dužni smo obezbijediti prevoz dijaliznim pacijentima, a što se tiče lijekova, propisujemo samo insulinsku i antiepileptičnu terapiju i pumpice za astmatičare - kazala je Todorovićeva i dodala da u štrajku ostaju dok njihovi uslovi ne budu ispunjeni.

- Ne možemo više da radimo u ovakvim uslovima, da čekamo  hoćemo li i kada dobiti zarađeni novac. Ogorčeni smo jer je naša egzistencija odavno ugrožena, svi imamo porodice, djecu, treba da živimo, a kako i od čega, nikoga nije briga - kazala je predsjednik Sindikata Doma zdravlja Milena Mandić.

Direktorica ove zdravstvene ustanove Radojka Golijan podržava radnike, ističući da su svi njihovi zahtjevi opravdani.

- Preuzevši funkciju direktora u maju ove godine zatekla sam dug od 1,47 miliona maraka prema Poreskoj upravi RS, zatim dug od 53.274 KM prema dobavljačima, od čega je 24.748 za struju, te zajam od oko 360.000 KM, koji je došao na naplatu i zbog čega nam je i blokiran račun - istakla je Golijan i dodala da na računu ove zdravstvene ustanove nema ni marke.

Ona je kazala da bez pomoći opštine ne bi bili u mogućnosti da isplate ni prve tri plate u ovoj godini.

Da ova zdravstvena ustanova godinama grca u dugovima, potvrđuje i načelnik opštine Vlado Ostojić, koji naglašava da je odnos prethodne lokalne vlasti prema Domu zdravlja bio maćehinski.

- Dugovanja se vuku iz prethodnih godina. Bivši direktor je bio i načelnik, a doktori odbornici u Skupštini opštine i oni su glasali da se Domu zdravlja iz budžeta da nula KM. Sve to je dovelo do situacije u kakvoj se danas nalazi ova ustanova - rekao je Ostojić i dodao da je spreman pomoći Domu zdravlja i da idućih dana očekuje i sastanak u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS.

Fond zdravstva

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS kažu da redovno izmiruju svoje obaveze prema svim zdravstvenim ustanovama, uključujući i Dom zdravlja u Han Pijesku.

- Do sada je Fond ovoj zdravstvenoj ustanovi doznačio ukupno oko 297.000 KM, što znači da nemamo neizmirenih obaveza prema tom domu. Opštine koje su njihovi osnivači i najčešći nalogodavci kada su u pitanju nova zapošljavanja, skoro ništa ne izdvajaju za finansiranje domova zdravlja, iako su to prema zakonu obavezni - istakli su u Fondu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana