Радиоактивни отпад сметња нормалном животу

Агенције
Радиоактивни отпад сметња нормалном животу

Нови Град - Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача рекао је данас да одлука Хрватске о одлагању и складиштењу радиоактивног отпада у касарни “Черкезовац” на локацији Трговска гора у Двору представља сметњу за нормални живот становника ове општине.

Он је новинарима изјавио да је касарна “Черкезовац” од Двора удаљена шест километара, а од самог центра Новог Града мање од три километра ваздушном линијом.


“Сматрамо да постоје механизми да одлука буде промијењена, јер се и у хрватским документима помиње друга локација Мајдан, која је удаљенија и више одговара. Касарна жЧеркезовацж је одабрана, јер је ту већ постојећи објекат и неће бити улагања. То је неприхватљиво, јер тај објекат није пројектован за радиоактивни отпад већ за храну и војну опрему”, рекао је Дрљача.

Он је навео да ће општина Нови Град ускоро упутити допис Влади Републике Српске, предсједнику Српске, надлежном републичком министарству, Савезу општина и градова, Савјету министара БиХ и Предсједништву БиХ.

“Писмо ће садржати све аргументе и указати на произвољно тумачење чињеница у хрватским студијама. Институције нису схватиле озбиљно овај проблем, а чињеница је да одабрана локација не представља проблем за Хрватску већ за БиХ. Треба објединити све податке, наћи одредбе уредби и прописа који ће подржати наше ставове да је ова локација неприхватљива”, рекао је Дрљача.

Он је навео да Хрватска није одустала од намјере да локација за одлагалиште и складиште радиоактивног отпада буде на Трговској гори, иако је у току поступак да доњи ток ријеке Уне буде заштићен.

“Ту је и параметар близине границе, у њиховим документима је наведено да локација испуњава услове будући да је густина насељености у радијусу од 20 километара мања од 20 становника по километру квадратном, што није истина јер је градски дио наше општине у радијусу од пет километара, а ту живи 11.500 становника”, истакао је Дрљача.

Он сматра да овај пројекат подржавају снажни лобији који протежирају нуклеарне програме и скупу опрему која их прати, а при том занемарују људске судбине и локалне интересе.

“Хрватска у својим документима из области енергетике истиче опредјељење за нуклеарну енергију што значи да кад једном буде успостављено складиште нуклеарног отпада нема сумње да ће Трговска гора постати потенцијална локација и за нуклеарну централу”, истакао је Дрљача.

Начелник општине Нови Град је додао да они могу да преузму комплетан радиоактивни отпад из електране Кршко и да се боји да планирају да то буде одлагалиште за шири европски простор.

Влада Хрватске је 9. новембра донијела Национални програм спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искориштених извора и истрошеног нуклеарног горива.

Одлука је ступила на снагу даном доношења, а Националним програмом спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искоришћених извора и истрошеног нуклеарног горива од 2019. до 2023. године планирано је добијање грађевинске дозволе и одређивање путне, односно жељезничке руте за транспорт отпада.

У периоду 2023-2025. године планирано је физичко преузимање, транспорт, прихватање и складиштење половине генерисаног погонског радиоактивног отпада на локацију “Черкезовац”.

У периоду 2025-2043. године планирано је преузимање, транспорт, прихватање и складиштење половине погонског радиоактивног отпада који ће настати у вријеме продуженог рада погона електране “Кршко”.

У периоду 2043-2060. године планира се прихватање и складиштење половине декомисијског радиоактивног отпада, а од 2060. до 2065. премјештање отпада из дугорочног складишта у одлагалиште и затим разградња дугорочног складишта и затварње одлагалишта чија је локација Трговска гора.

Осим тога, документ предвиђа да се анализира и варијанта да Хрватска преузме укупну количину отпада из Нуклеарне електране “Кршко”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана