Radio u Rusiji kao rob, ostao bez zarađenih 4.500 evra

K. Ć.
Radio u Rusiji kao rob, ostao bez zarađenih 4.500 evra

Bratunac - Slaviša Šuvajlo iz Bratunca napustio je prošle sedmice gradilište u Borodinu kod Moskve jer za četiri mjeseca teškog fizičkog rada nije dobio ni evra od zarađenih 4.500 evra.

On kaže da nije jedini koji je prevaren u Rusiji, ali da ostali radnici koji se nalaze na pomenutom gradilištu ne mogu da se vrate.

- Bio sam u grupi od tridesetak ljudi čiji je odlazak organizovao preduzimač Zoran Smiljanić iz Ljubovije. Kada smo 17. decembra stigli na prvo gradilište u Bogorodskom, uzeo nam je pasoše da bi, navodno, prijavio naš boravak u Rusiji - ispričao je Šuvajlo.

On tvrdi da nijedan radnik nije prijavljen i da se obratio medijima kako bi upoznao javnost sa bahatošću preduzimača i pokušao da spasi ljude koji su ostali u Rusiji.

- Oni su u velikoj nevolji jer nemaju lična dokumenta, niti novac za kartu. Radili smo po 12 sati dnevno po izuzetno hladnom vremenu, uz oskudne obroke i smještaj u neuslovnim limenim kontejnerima. Smiljanić je obećavao da će nam 5. februara isplatiti sav novac koji smo do tada zaradili, ali je taj rok stalno produžavao - tvrdi Šuvajlo.

Kada je shvatio da je prevaren, odlučio je da se po svaku cijenu izvuče iz tog pakla.

- Znao sam da bez dozvole za rad mogu završiti u zatvoru. Zato sam odlučio da bježim iz tog pakla. Bio sam prinuđen da se fizički obračunam da bih dobio pasoš i kartu do Beograda - kaže Šuvajlo ističući da mu to nije bio prvi odlazak na rad u Rusiju i da je vjerovao da će kao iskusan mašinac i tesar uspjeti da zaradi novac za petočlanu porodicu i školovanje troje djece.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana