Radijatori topli i poslije 1. maja

Milijana Latinović
Radijatori topli i poslije 1. maja

Banjaluka - Snijeg i niske temperature vazduha ponovo su "zagrijali" radijatore u većini domova širom RS, a u toplanama bilježe jednu od najdužih grijnih sezona.

Topli radijatori obradovali su stanovnike RS, jer će predstojeće vaskršnje praznike moći da provedu u toplim stanovima.

Direktor bijeljinske "Toplane" Radomir Marjanović rekao je da su sezonu grijanja produžili za 10 dana, što neće biti naplaćeno korisnicima. Iako je sezona zvanično završena 15. aprila, tokom hladnih dana od 21. aprila nastavljeno je grijanje koje će trajati do 2. maja.

- Imamo dovoljno energenata i obavezu prema korisnicima do početka maja, a ukoliko se i nakon toga nastavi potreba za produženjem sezone, to će morati biti fakturisano korisnicima - rekao je Marjanović i dodao da korisnici duguju oko 460.000 KM.

Radijatori su topli i u Gradišci, a rukovodilac "Toplane" u ovoj opštini Branko Usorac kaže da se produženje sezone grijanja neće odraziti na novčanike građana.

- Grijaćemo sigurno do ponedjeljka, a onda u zavisnosti od vremenske prognoze nastavićemo ako bude potrebno. Produžetak sezone neće uticati na cijenu - rekao je Usorac.

On je dodao da je naplativost lani bila oko 80 odsto.

Od hladnih stanova ne treba da strahuju ni Prijedorčani, jer direktor Toplane u ovom gradu Ljiljana Despotović kaže da će i u prvoj sedmici maja biti topli radijatori.

- Produžetak sezone neće uticati na cijenu, a s obzirom na to da smo prešli na biomasu, značajno smo smanjili troškove, tako da energenta ima dovoljno - rekla je ona.

Snijeg u aprilu upalio je radijatore i u Zvorniku. U preduzeću "Zvornik stan" podsjećaju da je zakonska obaveza da toplane budu u pripravnosti do 1. maja, te da nastave grijanje ako su temperature niže od 12 stepeni Celzijusa. Zvorničani takođe mogu da odahnu jer grijanje nakon 15. aprila neće biti naplaćivano.

I stanovnici Banjaluke će imati tople radijatore.

- Odlukom o opštim uslovima za isporuku toplotne energije naznačeno je da grijna sezona poslije 15. aprila može trajati do 1. maja, ali ne i poslije toga, kada počinje redovni godišnji remont - kažu u banjalučkoj "Toplani".

Direktor "Toplane" u Doboju Zdravko Petrović rekao je da su grijnu sezonu završili 15. aprila.

- Planirali smo ove godine značajniji remont, a s obzirom na to da koristimo ugalj kao energent, u tehničkom smislu nismo bili u mogućnosti da produžimo sezonu - rekao je Petrović i dodao da je grijanje tokom sezone bilo izuzetno dobro, a naplativost oko 70 odsto.

Prognoza

Dežurni meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu RS Milica Đorđević ističe da će sutra u RS vrijeme biti uglavnom sunčano, a temperatura ugodna, dok će u nedjelju u većini krajeva biti kišovito.

- U noći sa nedjelje na ponedjeljak očekujemo obilne padavine, a u ponedjeljak u većini krajeva temperaturu od osam do 12 stepeni. Prestanak padavina i više temperature očekujemo tek od srijede - rekla je Đorđevićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana