Radijatori ostaju topli

Anita Janković
Radijatori ostaju topli

Banjaluka - Hladni talas i niske temperature vazduha za ovo doba godine ponovo su "zagrijali" radijatore širom RS, iako je sezona grijanja zvanično završena 15. aprila, a u toplanama ističu da će grijati sve dok ne otopli.

U većini gradskih toplana ističu da nisu prekidali isporuku toplotne energije i navode da će biti u pripravnosti sve do 1. maja.  Na hladne stanove ovih dana se ne mogu požaliti ni stanovnici Banjaluke.

- Dokle god je temperatura vazduha niža od 12 stepeni Celzijusa, grijaćemo redovno do kraja aprila, a od 1. maja počinjemo sa godišnjim remontom - rekla je portparol banjalučke "Toplane" Žaklina Mijatović.

Ona je navela da je grijna sezona protekla veoma dobro.

- Iako je zima bila izuzetno hladna, uspjeli smo održati kontinuitet u grijanju. Bilo je problema u nabavci mazuta, ali smo uz pomoć grada i Vlade Srpske nabavili potrebne količine - rekla je Mijatovićeva.

Grijna sezona zbog talasa hladnoće produžena je i u Istočnom Sarajevu do daljeg.

- Energenata imamo dovoljno i grijaćemo dok god bude bilo potrebno. Nadamo se da će to biti još ove sedmice i da će otopliti - kaže direktor "Toplane" Aleksandar Mirković.

Naveo je da je sezona protekla veoma dobro, te da su najviše problema imali sa naplatom dugova od budžetskih korisnika.

- Škole, fakulteti, MUP i druge budžetske ustanove nam duguju oko 250.000 KM, dok je naplativost kod građana 96 odsto, što je dobar procenat - rekao je Mirković.

Tople radijatore imaju i Prijedorčani, a direktor čelinačke toplane Nedeljko Babić kaže da će grijanje biti isporučivano sve dok to vremenske prilike nalažu. 

- Cijele zime nismo imali nikakvih problema, a isporučivali smo grijanje i na minus 27 stepeni, tako da je sezona protekla 100 odsto uspješno - rekao je Babić.

I direktor "Gradske toplane" u Bijeljini Mladen Krasavac ističe da nisu prestajali sa isporukom grijanja korisnicima, bez obzira na to što bi sezona trebalo da bude završena.

- Sezona će biti produžena dok ne otopli. Uprkos čestim kvarovima na mreži i problemima u nabavci uglja, sezona je protekla uredno - rekao je Krasavac, dodavši da su im i dalje najveći problem dugovanja korisnika "teška" oko pola miliona maraka.

- Zbog toga ne možemo redovno plaćati dobavljače, ali važno je da smo uspjeli sustići plate i posljednja je isplaćena za februar, a sada pripremamo isplatu za mart - rekao je Krasavac.

Rukovodilac u gradiškoj toplani Branko Usorac kaže da na tople radijatore stanovništvo ove opštine može računati i u narednim danima.

- Do 1. maja ćemo biti u pripravnosti, ali se nadamo da već sljedeće sedmice neće biti potrebe za grijanjem - rekao je on.

Bez grijanja nisu ostali ni stanovnici Zvornika jer gradsko preduzeće "Zvornik-stan" zaduženo za isporuku toplotne energije i dalje radi punom parom.

- Nismo stali sa isporukom grijanja i tako će biti sve dok se vremenski uslovi ne promijene - kaže rukovodilac toplifikacije i održavanja u ovom preduzeću Goran Savić.

Grijanje u maju

U toplanama ističu da nakon 1. maja slijedi redovni godišnji remont toplovodnih mreža i kotlovnica. Podsjećaju da su lani imali jednu od najdužih grijnih sezona, te da se nadaju da tako neće biti i ove godine

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana