РС и Србија обиљежавају вијек од смрти Принципа

В. К.
РС и Србија обиљежавају вијек од смрти Принципа

Босанско Грахово - Велики број званичника РС и Србије потврдио је долазак у Босанско Грахово гдје ће у недјељу бити обиљежено 100 година од смрти симбола борбе за слободу Гаврила Принципа.

Начелник те општине Душко Радун казао је да још чекају потврде из кабинета предсједника РС Милорада Додика и Србије Александра Вучића да ли ће они стићи у Босанско Грахово или ће послати изасланике.

- Долазак су, између осталих, потврдили члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић, министри у Влади РС Зоран Тегелтија, Драган Богданић и Миленко Савановић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, конзул Србије у БиХ Марија Бакоч, предсједник Извршног одбора СНС-а Дарко Глишић, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, секретари из покрајинске Владе Војводине и други - казао је Радун.

У Босанском Грахову све је спремно за обиљежавање великог јубилеја. План је да програм почне у суботу увече, приказивањем филма о Принциповом лику и дјелу, док је централни дио манифестације предвиђен за недјељу.

Принцип је рођен 1894. године у селу Обљај надомак Босанског Грахова. Био је припадник организације "Млада Босна", а у историју се уписао када је 28. јуна 1914. године у Сарајеву извршио атентат на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда чији је долазак тог дана српски народ доживио као провокацију. Као малољетник осуђен је на 20 година робије, а преминуо је 28. априла 1918. године у затворској болници од посљедица тешких затворских услова који су проузроковали туберкулозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана