Пси у Бихаћу изгризли ђаке

nezavisne.com
Пси у Бихаћу изгризли ђаке

Бихаћ - Проблем с псима луталицама у Бихаћу кулминирао је у посљедњих десетак дана, након што су напали и нанијели тешке повреде ученици другог и ученику петог разреда Основне школе "Хармани", због чега су из те образовне установе упутили апел локалним властима да се ријеши овај горући проблем.

Како сазнајемо, ради се о два одвојена инцидента, у којима су пси ученицима задали угризе по ногама и рукама, након чега им је пружена прва помоћ у Дому здравља у Бихаћу.

Од напада паса луталица ученици су претрпјели шок, а теже посљедице спријечене су захваљујући случајним пролазницима.

Према ријечима директора те школе Амира Фајића, проблем траје већ дуже од годину дана и у том периоду је у близини ове установе забиљежено тридесетак напада на ученике и њихове родитеље те упосленике школе.

"Постоји чопор агресивних паса који се већ дуже вријеме креће око наше школе и они насрћу на грађане. Када обавијестимо надлежне, они изађу на терен, али тада пси обично нису ту и на томе се све заврши", каже Фајић за "Независне".

За овај проблем у Бихаћу надлежно је Комунално предузеће "Комрад", гдје кажу како свакодневно с градских улица у просјеку скалањају по десетак паса.

"То је у складу с нашим могућностима, али очигледно није довољно, јер је репродукција паса велика, а несавјесни грађани напуштају своје љубимце и остављају их на улицама", каже директор овог предузећа Мехура Селимовић.

Додаје како је капацитет јединог азила за напуштене животиње у Бихаћу премали, због чега пси једноставно немају гдје смјестити.

Такођер, додаје како приликом обављања њиховог посла поједини грађани често негодују, па чак и физички заустављају њихове раднике када покушавају да уклоне псе с улица.

Директор Ветеринарске станице у Бихаћу Зекеријах Алагић каже како се највећи број напада паса луталица догађа управо испред школских објеката.

"У посљедњих десетак година урадили смо велики број акција у којима смо стерилисали псе у циљу спречавања њиховог размножавања. Међутим, на овакав начин тај проблем се никада неће ријешити и он захтијева шире дјеловање", каже Алагић.

Проблеме с псима луталицама дијеле и сви остали градови и опћине у Унско-санском кантону. Надлежни су их покушали ријешити градњом азила за напуштене животиње, али се показало како су њихови капацитети премали да приме све псе луталице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана