Pšenica i uljana repica prekrile oranice

Lj. A.
Pšenica i uljana repica prekrile oranice

Bijeljina - Sunčano vrijeme i toplo miholjsko ljeto išli su na ruku semberskim ratarima koji su sjetvu strnih žita gotovo priveli kraju.

Prema riječima Radmile Nešković iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ovaj posao okončan je na oko 80 odsto planiranih oranica u Semberiji.

Prema njenim riječima, pšenica i u ovogodišnjoj sjetvi dominira, a u posljednje vrijeme sve veći broj ratara sije uljanu repicu.

- Poljoprivrednici su se odlučili da povećaju površine pod strnim žitima, s obzirom na to da njihova vegetacija traje u periodu kada se mogu očekivati padavine i kada nema tako visokih temperatura, pa se mogu nadati visokim prinosima - kazala je Neškovićeva.

Ona je dodala da poljoprivrednici na ovaj način pokušavaju da dobiju veće količine stočne hrane, odnosno da strnim žitima nadomjeste nedostatak kukuruza.

Neškovićeva je istakla da je stanje usjeva koji su zasijani u prvom sjetvenom roku zadovoljavajuće i da su sada u fazi klijanja.

- Tokom posljednjih padavina koje su zahvatile Semberiju registrovano je u prosjeku oko 60 litara kiše po metru kvadratnom, što će pomoći usjevima prilikom nicanja - rekla je Radmila Nešković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana