Првом ревијом фолклора почело обиљежавање славе града Источно Сарајево

Срна
Првом ревијом фолклора почело обиљежавање славе града Источно Сарајево

Источно Сарајево - У Источном Сарајеву вечерас је одржана Прва ревија фолклора на којој су учествовала културно-умјетничка друштва из свих шест градских општина, чиме је почело обиљежавање 25 година постојања града и славе - Светог Петра Дабробосанског.

Вечерас су наступила културно-умјетничка друштва “Младост” са Пала, “Братство” и “Бошко Вујадин” из Источне Илиџе, “Славија” из Источног Новог Сарајева, “Романијска врела” из Мокрог, “Романијска луча” са Сокоца, “Црепољско” из Источног Старог Града и Фолклорна секција “Трново”.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић истакао је да је циљ вечерашње ревије фолклора да се ода признање свим културно-умјетничким друштвима што све ове године настоје да очувају српске обичаје и народну традицију, посебно са подручја Сарајевско-романијске регије.

Он је навео да ће град низом свечаности обиљежити славу и јубилеј 25 година постојања града, подсјетивши да су представници града и Митрополије дабробосанске прошле седмице посјетили мјесто страдања Светог Петра Дабробосанског.

“Посјетили смо остатке бившег концентрационог логора Јадовно и Шаранову јаму на Велебиту, гдје је Свети Петар Дабробосански страдао заједно са осталим мученицима - митрополитом горњокарловачким Савом, 84 православна свештеника и око 30.000 Срба који су у ту и неке друге јаме на Велебиту довезени и убијени”, рекао је Лучић, истичући да је Свети Петар Дабробосански задужио Сарајевске Србе својим дјелима.

Умјетнички руководилац КУД-а “Бошко Вујадин” из Источне Илиџе Горан Ковачевић каже да су се вечерас представили са Омладинским ансамблом који је извео игре из Србије.

Он је навео да ово културно-умјетничко друштво има око 120 чланова подијељених у неколико секција, од којих је највећа фолклорни ансамбл, а планирају да оснују ткалачку секцију, јер желе да оживе старе технике израде ношње сарајевског поља.

Предсједник КУД-а “Братство” из Војковића Биљана Ристић рекла је да су се чланови овог друштва представили сплетом игара из Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана