Provjerene sorte za veće prinose

Milijana Latinović
Provjerene sorte za veće prinose

Banjaluka - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS omogućilo je ratarima da na osnovu rezultata sa oglednih polja biraju sorte i hibride za svoje parcele.

Resor za pružanje usluga u poljoprivredi i ove godine je zasijao deset oglednih površina, dvije su rezervisane za strna žita, a osam za kukuruz. Na ogledu površine dva hektara u Dušanovu kod Gradiške predstavljeno je 48 sorti pšenice, ječma, tritikalea i zobi.

- Omogućili smo poljoprivrednicima da na osnovu makroogleda na licu mjesta vide koje sorte u našim uslovima daju najbolje rezultate - rekao je pomoćnik ministra Boris Pašalić.

On je naveo da je nemogućnost obimnije sjetve pšenice uslovila sjetvu većih površina jarim žitima, kao što je ječam, ali i više zasijanih površina sojom.

- Ove godine strnim žitima je zasijano oko 25.000 hektara za razliku od dosadašnjeg prosjeka od 40.000 hektara - rekao je Pašalić.

Dragan Mandić iz Poljoprivrednog instituta RS rekao je da je na oglednom polju u Dušanovu zasijano pet domaćih vrsta strnih žita, koje se po svim proizvodnim osobinama mogu nositi sa vodećim svjetskim sortama.

- Usjevi strnih žita su u dobrom stanju, imamo optimalan broj biljaka na kvadratnom metru, što je garancija većih prinosa. Domaće sorte, uz tehnologiju kojom raspolažemo, u našim uslovima imaju prednost - rekao je Mandić i dodao da je kiša koja je padala prethodnih dana dobro došla svim usjevima, pa tako i žitima.

Poljoprivrednici kažu da su ogledna polja jedinstvena prilika i pravi način na koji Ministarstvo poljoprivrede pomaže proizvođačima i usmjerava ih ka najboljim sortama.

- Slušajući savjete ljudi iz struke poboljšavamo proizvodnju i povećavamo prinose - kazao je Milorad Ilić.

Agronom Nedeljko Vujić iz poljoprivredne zadruge Kooperativni centar iz Sitneša kod Srpca ističe da je ova godina dobro počela i da su zasijali 110 hektara soje.

- Priprema je bila dobra, sjetvu smo završili na vrijeme. Ako vremenski uslovi dozvole, i žetva će biti 15 dana ranije, a očekujemo i veće prinose nego lani - kazao je Vujić.

 

Dani polja

Manifestacija "Dani polja strnih žita 2015" organizovana je u četvrtak u Dušanovu kod Gradiške kako bi stručnjaci pomogli ratarima u izboru odgovarajućih sorti. Iduće sedmice manifestacija će biti organizovana i u Bijeljini.

- Na jesen, u vrijeme berbe kukuruza, organizovaćemo "Dane polja" na svim lokacijama gdje imamo oglede kukuruza - kazao je Pašalić.

Olakšice za ratare

250 maraka podsticaj za proizvedenu pšenicu po hektaru

100 litara regresiranog dizela za sjetvu po hektaru

Planirana premija za pšenicu predatu mlinsko-pekarskoj industriji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana