Prosvjetari u ulozi socijalnih radnika

Danijela Stokanić
Prosvjetari u ulozi socijalnih radnika

Banjaluka - Nezaposleni socijalni radnici i prosvjetari u Srpskoj moći će ubuduće samostalno da pružaju usluge iz oblasti socijalne zaštite, te da, između ostalog, savjetuju i pomažu građanima kojima je pomoć potrebna.

Osim što je ovo dobra prilika za nezaposlene, na ovaj način će, kažu stručnjaci, ono što je možda rađeno "na crno" sada biti stavljeno pod kontrolu.

Riječ je o Pravilniku za samostalno obavljanje poslova u socijalnoj zaštiti, sa kojim su upoznati i centri za socijalni rad, koji će moći da sarađuju sa licima koja budu samostalno djelovala. Oni će za svoj rad odgovarati inspekciji i resornom ministarstvu, koje im i daje dozvolu za rad.

Pomoćnik ministra u resoru za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu Branka Sladojević istakla je da je ovo nešto potpuno novo u oblasti socijalne zaštite.

- Želimo da socijalna zaštita predstavlja mješoviti sistem u pružanju usluga našim građanima, to jeste da pored javnih servisa podrške uključimo i privatni sektor, koji takođe može doprinijeti unapređenju socijalne zaštite - kazala je Sladojevićeva.

Dodala je da je samostalno obavljanje poslova socijalne zaštite, od prostora, opreme, stručnih radnika do načina vođenja evidencije, jasno definisano pravilnikom.

- Pravo na samostalno djelovanje u oblasti socijalne zaštite imaju nezaposleni socijalni radnici i prosvjetari, koji imaju minimalno godinu iskustva. Oni koji su zaposleni ne mogu da se prijave na samostalnu djelatnost i time su izbjegnute zloupotrebe - kazala je Sladojević.

Dodala je da lice koje samostalno radi ne može nikoga da zaposli.

- Osnovni cilj je podrška u zapošljavanju, odnosno samozapošljavanju stručnih radnika iz oblasti socijalne zaštite koji zbog nedostatka radnih mjesta nemaju priliku da obavljaju poslove za koje su se kvalifikovali - objasnila je Sladojevićeva.

Dodala je da im je, osim zapošljavanja, i želja da podstaknu razvoj novih usluga u socijalnoj zaštiti i na taj način je unaprijede. 

Direktor gradiškog Centra za socijalni rad Rade Cumbo istakao je da je ovo dobra zamisao Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, ali je pitanje kakav će odjek imati kod stanovnika.

- Plašim se da će malo ko htjeti da plati njihove usluge. Navika naših građana je da sve usluge dobijaju besplatno - kazao je Cumbo i dodao da ovaj centar za sada ima dovoljno saradnika, zbog čega im pomoć lica koja budu samostalno djelovala neće biti potrebna.

Zahtjev

Zahtjev za samostalno obavljanje djelatnosti u socijalnoj zaštiti podnosi se Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite. Uz njega treba priložiti i potrebnu dokumentaciju i posebne potvrde ili uvjerenja o kompetencijama za obavljanje stručnih poslova u socijalnoj zaštiti. Resorni ministar donosi rješenje o obavljanju samostalne djelatnosti i navodi u kojem domenu i u kojoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana