Просјаци за четири сата зараде до 50 КМ

nezavisne.com
Просјаци за четири сата зараде до 50 КМ

Тузла - Просјачење је постало уносан бизнис, гдје просјаци, а често и најмлађи међу њима, који су злоупотријебљени, за четири сата просјачења на семафорима зараде од 30 до 50 марака, речено је на састанку у Тузли, те апеловано на грађане да не подстичу просјачење и скитњу малољетника.

Министарство за рад, социјалну политику и повратак Тузланског кантона у партнерству с Удружењем "Земља дјеце у БиХ" организовало је јуче у Тузли састанак актера Протокола о поступању у случајевима просјачења, скитње, радне експлоатације и других видова злоупотребе дјеце у ТК.

Проблем просјачења и скитње дјеце као и њихове злоупотребе од стране родитеља и појединаца је све чешћи.

 "Апелујем на грађане да не подстичу просјачење. Немојте, молим вас, давати новац. Ја сам сретао и старије особе како просе. Замолио сам их да дођу у Министарство да им помогнемо законски. Само један особа је дошла и утврдили смо да има пензију од 362 марке", рекао је Зоран Јовановић, министар за рад и социјалну политику ТК.

Протокол за поступање у случајевима просјачења, скитње, радне експлоатације и других видова злоупотребе дјеце на подручју Тузланског кантона потписан је 2014. године. Досад није пуно урађено.

"Имали смо блокаду у смислу праћења рефералног механизма задњих годину и по због индиферентности надлежног Министарства за рад и социјалну политику. Захваљујући промјени у Министарству, то се промијенило. Нама је то од великог значаја јер је у пракси примијећен велики број пропуста овог протокола у којем учествују четири министарства. Велики проблеми су били у вези са збрињавањем дјетета које је нађено на улици. Идентификација и пријављивање случаја нису наилазили на разумијевање код центара за социјални рад", каже Сахиба Срна, помоћница директорице Удружења " Земља дјеце" Тузла.

Она је додала да је добро што је отворено прихватилиште за дјецу у оквиру Дома за дјецу без родитељског старања.

Из Центра за социјални рад из Калесије казали су да је на подручју ове општине све више дјеце која просе на најпрометнијим мјестима у пазарне дане и дане вјерских обреда.

Њима је на таквим мјестима угрожена и сигурност.

"Тражили смо од полиције да се уради опретивни план да се у случају пријаве може дјеловати. То досад није урађено, више су неке превентивне мјере и лица су само упозоравана. Досад је био само један смјештај једног дјетета у приватилиште 2016. године", казао је Селмир Буљкић, социјални педагог из овог центра, и додао да је дијете још у прихватилишту и да га нико није тражио.

Дијете је кренуло у школу и више не проси.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана