Propao i drugi pokušaj primopredaje dužnosti u srbačkom parlamentu

Cvija Mrkonjić
Propao i drugi pokušaj primopredaje dužnosti u srbačkom parlamentu

Srbac - Drugi pokušaj primopredaje vlasti u Srpcu bio je neuspješan jer se smijenjeni predsjednik Skupštine opštine Zoran Đukić nije pojavio u parlamentu tvrdeći da ima zdravstvene probleme.

Predstavnik komisije za primopredaju Krsto Čavor rekao je da se Đukić, koji je kadar SP-a, oglušio o rješenje banjalučkog Okružnog suda, koji je 17. jula naložio da hitno bude obavljena primopredaja dužnosti novoizabranom predsjedniku Skupštine opštine Goranu Gavranoviću i sekretaru Slađani Škrbić iz SNSD-a. Sud je naložio i da im bude omogućeno korišćenje službenih prostorija, pečata, arhive i sale za održavanje sjednica Skupštine.

- Đukić nam nije dostavio nikakav dokument kojim bi potvrdio da je na bolovanju tako da ovo nije ništa drugo do nepoštovanje republičkih institucija. Sada sve predajemo u ruke suda, koji će naći način da svoje odluke sprovede u djelo, pa makar i angažovanjem sudske policije - istakao je Čavor.

Neuspješnoj primopredaji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS, koje je ranije ocijenilo da je smjena čelnika Skupštine opštine Srbac bila legalna i da što prije treba da bude obavljena primopredaja dužnosti.

Gavranović je rekao da Skupština ne zasjeda već četiri mjeseca, ali da praktično nije funkcionisala tokom cijele godine.

- Smijenjeni funkcioneri na ovaj način blokiraju rad zakonodavne vlasti, iako je 13 od ukupno 25 odbornika u Skupštini glasalo za promjene - naglasio je Gavranović.

Podršku novoj skupštinskoj većini koju čine SNSD i DNS na jučerašnjoj primopredaji dao je i zamjenik načelnika opštine Ranko Nedić, koji je kao predsjednik srbačkog SDS-a donedavno podržavao načelnika Srpca Dragu Ćirića.

- Rješenje suda mora biti sprovedeno kako se kompletna opština ne bi našla u blokadi. Nefunkcionisanje parlamenta imaće dalekosežne posljedice i po izvršnu vlast i svako odgađanje primjene sudskog rješenja će gurnuti Srbac u još veću dubiozu - smatra Nedić.

Smijenjeni sekretar Skupštine Dragica Vranić iz SNSD-a tvrdi da nisu dobili obavještenje da će biti izvršena primopredaja vlasti.

- U ponedjeljak sam radila i nije stigao nikakav dopis. Danas sam na odmoru, a Đukić je na bolovanju. Ukoliko je primopredaja vlasti trebalo da bude održana i mi smo trebali da budemo službeno obaviješteni - rekla je juče Vranićeva.

Zapisnik sa neuspješne primopredaje biće narednih dana dostavljen Okružnom sudu koji će preduzeti dalje korake, ali je očigledno da se ovoj političkoj zavrzlami u skorije vrijeme ne nazire rasplet.

Prvi pokušaj primopredaje dužnosti nije uspio 21. maja jer su smijenjeni funkcioneri tvrdili da je sjednica Skupštine opštine na kojoj su razriješeni bila nelegalna.

Opoziv načelnika

Na zajedničkoj konferenciji za novinare SNSD-a i DNS-a istaknuto je da je aktuelna vlast gurnula srbačku opštinu u još veći deficit u odnosu na 2012. godinu kada su zauzeli pozicije.

- Stvorili su obaveze veće od milion maraka za neuplaćene poreze i doprinose, a rastu i obaveze prema dobavljačima. Zbog toga će morati odgovarati. Ne odustajemo od opoziva načelnika Drage Ćirića i to je prvo što ćemo uraditi kada preuzmemo zakonodavnu vlast - rekao je predsjednik srbačkog SNSD-a Mlađan Dragosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana