Promovisana monografija Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995

Srna
Promovisana monografija Nevesinjska brigada u ratu 1992-1995

Nevesinje - U Nevesinju je sinoć promovisana monografija "Nevesinjska brigada u ratu ‎1992-1995. godine", pukovnika Zorana Janjića.

Na promociji je navedeno da je ovo prva monografija u Republici Srpskoj, o prvoj brigadi koja je odlikovana u Srpskoj.


Pukovnik Janjić rekao je da je monografija nastala sa razlogom, da se spriječi zaborav koji sve više pokriva ratno razdoblje, kao i zbog različitih interpretacija ratnih dešavanja na području Hercegovine.

"Ideja za monografiju o ratnom putu Osme hercegovačke motorizovane brigade nastala je odmah nakon rata. Nas su preplavile publikacije u vezi sa ratom na ovim prostorima, i one često daju pogrešne činjenice u ulozi i značaju ove brigade", naveo je Janjić.

On je rekao da monografija obuhvata period od dešavanja u dolini Neretve, pa kroz cjelokupan rat i sadrži veliki broj događaja, zanimljivih situacija, kao i tačan broj svih poginulih boraca koji su na ovim prostorima dali život za Republiku Srpsku.

Janjić je naveo da je na širem području Hercegovine poginulo 476 boraca uz stotine lakše ili teže ranjenih.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović rekao je da su za ovu monografiju, kao i za opstanak Nevesinja zaslužni oficiri koji su organizovali narod, kao i vojnici koji nikada nisu ustupili pedalj svoje teritorije.

"Nikada prije 1992. godine Hercegovina nije imala korpus, kao ni Nevesinje brigadu. Ratni put te brigade nalazi se u ovoj monografiji koju je mogao napisati samo direktni učesnik događaja, a tu obavezu je preuzeo Zoran Janjić", naveo je Avdalović.

Magistar Momčilo Golijanin istakao je da je riječ o kvalitetnom djelu koje sadrži sve elemente kvalitetnog književnog djela, koje je, osim perioda navedenog u naslovu, obuhvatilo i širi geopolitički kontekst koji je doveo do raspada SFRJ.

Pukovnik Nikola Guzina rekao je da su Srbi svoju kuću napravili na vjetrometini koju su svi napadali i koju još napadaju, i da je zbog toga važno pamtiti dane kada se stvarala sloboda.

Glumac Nebojša Glogovac čitao je rodoljubive stihove i rekao da je ponosan što u njegovim venama teče krv Hercegovaca.

Rodoljubive stihove čitale su i mlade nevesinjske pjesnikinje Milica Radovanović i Ana Samardžić, koje su pobijedile na školskom mitrovdanskom takmičenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana