Промоција пољске културе студенту из Прњавора донијела вриједно признање

Б. Р.
Промоција пољске културе студенту из Прњавора донијела вриједно признање

Прњавор - Студент треће године Правног факултета у Бањалуци и предсједник прњаворског Удружења Пољака Игор Кањски ангажован је на неколико фронтова и све планове успијева да спроведе у праксу, а недавно је из пољског града Болеславјеца понио вриједно признање за промоцију пољске културе на простору БиХ.

- Та награда ми је најдража и највреднија јер сам добио признање које никада до сада није додијељено некоме изван Пољске. Радио сам и радићу на сталној промоцији Пољске, а статуа коју сам примио биће ми значајан подстрек да истрајем на том плану - каже будући правник из Прњавора.

Када говори о свом факултету, овај млади човјек има чиме да се поноси.

- Већ 13 година на Правном факултету постоји Центар за бесједништво. Учествовао сам на посљедњем циклусу и од четири награде мени су припала три признања - истиче овај младић, који је веома активан и у локалном Удружењу Пољака. Наглашава да имају широк спектар активности из којег се тренутно издваја завршетак циклуса Школе матерњег језика за прњаворске Пољаке.

- Обука је успјешно окончана, полазници су добили дипломе, али на томе нећемо стати. Ово је први пут да млади уче пољски језик још од масовног пресељења Пољака 1946. године. Радује ме и чињеница да су пољски језик учили и припадници других народа наше општине - каже Игор, који у јуну планира нови одлазак у Болеславјец, а неће изостати ни присуство скорашњој свечаној академији поводом стотину година самосталности и независности Пољске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана