»Proključala zemlja« u Tuzli

Avaz.ba
»Proključala zemlja« u Tuzli

Niko, pouzdano, još uvijek ne zna šta je uzrok pojavi gasova koji su juče kasno poslijepodne izbili u dvorištu jedne porodične kuće u naselju Tušanj u Tuzli.

Nakon što su mještani primjetili da se zemlja ''puši'', te da je prostor dobrog dijela dvorišta prekrivenog travom izuzetno topao, na nekoliko mjesta počeli su otkopavati zemlju i čuli da “nešto u unutrašnjosti ključa”.

Iako niko od njih nije želio javno da govori, kazali su da su odmah pozvali pripadnike Civilne zaštite koji su samo kratkim bušenjem površine ustanovili da se u utrobi zemlje događa neki proces.

''Bio sam sinoć do kasno na Tušnju i u ovom trenutku se ne može sa sigurnošću govoriti šta je uzrok ovoj pojavi. Uzeli smo analize i vode i gasova koji su izbijali iz zemlje. Sinoć je izmjerena temperatura vode iznosila 92,4 stepena. Da li je proces uzrokovan nekim stanjem u unutrašnjosti rudnika koji je, kako je poznato zatvoren, ili je riječ o nekom površinskom procesu, zasad niko ne može tvrditi. Tek kad se izvrši analiza vode koju smo sinoć uzeli, moći će se preciznije govoriti o mogućim uzrocima ove pojave'', kazao je geolog Izet Žigić.

Inače na mjestu gdje je zemlja sinoć otkopana još uvijek izlazi para i sa nekoliko metara udaljenosti čuje se ključanje vode. Mještani, uglavnom, sa zabrinutošću gledaju na ovu pojavu, posebno što je, jednim dijelom, ispod njihovog naselja, bilo nekadašnje rudničko polje.

Samo stotinjak metara od mjesta gdje je “proključala zemlja”, nalazi se česma iz koje izvire sumporna voda. Prema riječima jednog od starijih stanovnika Tušnja, zabilježeno je da je u prvoj polovini prošlog stoljeća na ovom prostoru tražena nafta, javlja Avaz

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana