»Прокључала земља« у Тузли

Avaz.ba
»Прокључала земља« у Тузли

Нико, поуздано, још увијек не зна шта је узрок појави гасова који су јуче касно послијеподне избили у дворишту једне породичне куће у насељу Тушањ у Тузли.

Након што су мјештани примјетили да се земља ''пуши'', те да је простор доброг дијела дворишта прекривеног травом изузетно топао, на неколико мјеста почели су откопавати земљу и чули да “нешто у унутрашњости кључа”.

Иако нико од њих није желио јавно да говори, казали су да су одмах позвали припаднике Цивилне заштите који су само кратким бушењем површине установили да се у утроби земље догађа неки процес.

''Био сам синоћ до касно на Тушњу и у овом тренутку се не може са сигурношћу говорити шта је узрок овој појави. Узели смо анализе и воде и гасова који су избијали из земље. Синоћ је измјерена температура воде износила 92,4 степена. Да ли је процес узрокован неким стањем у унутрашњости рудника који је, како је познато затворен, или је ријеч о неком површинском процесу, засад нико не може тврдити. Тек кад се изврши анализа воде коју смо синоћ узели, моћи ће се прецизније говорити о могућим узроцима ове појаве'', казао је геолог Изет Жигић.

Иначе на мјесту гдје је земља синоћ откопана још увијек излази пара и са неколико метара удаљености чује се кључање воде. Мјештани, углавном, са забринутошћу гледају на ову појаву, посебно што је, једним дијелом, испод њиховог насеља, било некадашње рудничко поље.

Само стотињак метара од мјеста гдје је “прокључала земља”, налази се чесма из које извире сумпорна вода. Према ријечима једног од старијих становника Тушња, забиљежено је да је у првој половини прошлог стољећа на овом простору тражена нафта, јавља Аваз

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана